A PDSZ újabb országos sztrájkot hirdetett október közepére

DSC3030
2022.10.02. 06:03
A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) a folyamatban levő gördülő sztrájk részeként október 5. után október 14-re is országos sztrájkot hirdetett, és ügyvédi segítséget ajánlott fel a Kölcsey Ferenc Gimnáziumból elbocsátottaknak.

A munkamegtagadást a munkáltató szankcionálhatja, azonban ennek arányosnak kell lenni az okozott kárral. A jogviszony azonnali megszüntetése szerintük ennek a követelménynek nem felel meg – szögezte le közleményében a PDSZ, kihangsúlyozva:

A kollégák eltávolítása az iskolából sokkal nagyobb mértékben csorbítja a tanulók tanuláshoz való jogát, mint a polgári engedetlenség idején elmaradt néhány óra.

Az erős felháborodást kiváltó intézkedés miatt péntek este több száz diák tüntetett a Kölcsey Gimnázium épülete előtt. Az intézmény bejáratánál egy transzparens áll, amelyen az „El a kezekkel a tanárainktól!” felirat szerepel. Hét óra után néhány perccel a diákok skandálásba kezdtek, elhangzott a „Nincs tanár, nincs jövő!” és a „Kérjük vissza a tanárainkat!” rigmus is. Karácsony Gergely főpolgármester hitványságnak nevezte a intézkedést.

Október 14-én is lesz országos sztrájk

A folyamatban levő gördülő sztrájk részeként október 5. után október 14-re is országos sztrájkot hirdet a PDSZ. Akkor lesz ugyanis egy éve, hogy a két pedagógus szakszervezet megfogalmazta sztrájkköveteléseit, amelyet másnap eljuttattak Orbán Viktornak – írja a Népszava.

A szakszervezet ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy egy éve alázza a kormány az óvodák, iskolák, kollégiumok, szakszolgálatok munkavállalóit: a kabinet „semmibe veszi a követeléseket és most már tárgyalóasztalhoz sem ül le és már törvény is rendelkezik arról, hogy az állam akadályozza a pedagógusokat a nyomásgyakorlás végső eszköze, a sztrájk gyakorlásában”. 

(Borítókép: Diákok és szülők tüntettek a Kölcsey elbocsátott tanáraiért a gimnázium előtt 2022. szeptember 30-án. Fotó: Kaszás Tamás / Index)