16:00, December 03.
Hollandia 0
Egyesült Államok 0
Kalifa Nemzetközi Stadion Nyolcaddöntő
20:00, December 03.
Argentína 0
Ausztrália 0

Figyelmeztettek, hétfőn felharsannak a szirénák Magyarországon

B RKL20220903036
2022.10.02. 18:48
Országszerte szirénapróba lesz október 3-án, hétfőn – tájékoztat a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vasárnap este a Facebook-oldalán.

Bejegyzésükben azt írják, hétfő délelőtt 11 órától a lakossági riasztórendszer (MoLaRi) csökkentett üzemű, úgynevezett „morgatópróbája” lesz. Abban az időpontban az ország több száz pontján megszólalnak a szirénák. Korábban pontokba szedve közölték a 2022. évben végrehajtandó próbáik további időpontját is. Ezek a következők:

  • 2022. november 7., 11.00 – csökkentett üzemű próba (morgatópróba);
  • 2022. december 5., 11.00 – csökkentett üzemű próba (morgatópróba).

A katasztrófavédelem honlapján található tájékoztatóból kiderül, a szirénapróbára azért van szükség, hogy ha veszélyes ipari üzemben esetlegesen bekövetkező meghibásodás/baleset történik, amely miatt veszélyes vegyi anyag (gáz) kerül a levegőbe, akkor annak koncentrációját a telepített mérőszondák (monitoringvégpontok) mérjék, és ezzel párhuzamosan jelezzék az értéket a katasztrófavédelem ügyeletén is.

A MoLaRi-rendszert Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Fejér, Hajdú-Bihar, Heves, Komárom-Esztergom, Pest, Tolna, Vas, Veszprém, Zala megyében és Budapesten építették ki, és 667 lakossági riasztó-tájékoztató, valamint 419 monitoringvégpontot telepítettek.

Figyelem, ez próba!

A csökkentett üzemű, úgynevezett morgatópróbánál a következő szöveget és jelzést adják le:

Figyelem, ez próba! Figyelem, ez próba! Most a csökkentett üzemű próba jelét hallják! Most a csökkentett üzemű próba jelét hallják!

A szöveges részt követően azonnal következik a szirénajelzés. A próba alatt alkalmazott jelzés első részében rövid ideig (6 másodperces időtartamban) mély tónusú felfutó hangjelzést adnak le, majd a jel lefutása következik. A végén hallható szöveg pedig az lesz, hogy „A próbának vége! A próbának vége!”

(Borítókép: A Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság által működtetett lakossági riasztórendszer (Monitoring és Lakossági Riasztó – MoLaRi) hangszórói Kőbányán. Fotó: Róka László / MTI)  • Hírek
  • Hírek