HÖOK: A hallgatók lakhatása nem lehet a spórolás eszköze

GettyImages-1266853239
2022.10.03. 17:40
A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája szerint a rászoruló diákoknak a téli szünetben is szükségük lenne a kollégiumi lakhatásra, ezért közleményben tiltakoznak a bezárás ellen.

A hazai felsőoktatási intézmények hallgatóinak érdekképviseleti szervezete, a HÖOK hétfőn közleményben reagált arra, hogy országszerte egyre több felsőoktatási intézmény jelenti be, az új kormányrendelet szerint meghosszabbított, január 8-ig tartó, kéthetes téli szünet alatt nemcsak oktatási épületeiket, hanem kollégiumaikat is bezárják. 

„A tanév rendjének módosítása a hallgatók szempontjából addig elfogadható, amíg az nem jelenti az oktatás minőségének, valamint hozzáférhetőségének csökkenését” – írják a közleményben, hozzátéve, hogy

a hallgatók lakhatása viszont nem lehet a spórolás eszköze: a kollégiumok bezárása a szorgalmi és a vizsgaidőszak ideje alatt elképzelhetetlen és elfogadhatatlan megoldás!

Emellett hangsúlyozzák, hogy több egyetem részéről is felvetődött, hogy a két szemeszter között téli szünetet hoz létre, mely idő alatt az egyetem felfüggeszti tevékenységét.

„Ez esetben is szükségesnek tartjuk, hogy azok a hallgatók, akik életvitelszerűen laknak kollégiumban, vagy akiket (diák)munkájuk az egyetemvároshoz köt, intézményi engedéllyel maradhassanak a kollégiumban” – írták.

Emellett arról is beszámoltak, hogy sok diáktól kapnak olyan visszajelzést, hogy az elrendelt 18 fokos hőmérséklet a kollégiumi szobákban nem elegendő a diákok életvitelszerű tartózkodásához. 

(Borítókép: Sam Wasson / Getty Images)