A magyar lakosság rosszabbul alszik a koronavírus-járvány óta

2022.10.03. 09:25
A magyar lakosság kevesebbet és rosszabbul alszik a koronavírus-járvány óta – derült ki a Magyar Alvás Szövetség legújabb felméréséből.

Felnőtt életkorban az egészséges emberek alvásigénye hét-kilenc óra éjszakánként – a nemzetközi tudományos ajánlások szerint. Az ettől jelentősen eltérő alvásidőt igénylők alvásának a minősége vizsgálatra érdemes, mivel az ennél jóval kevesebbet, de a többet alvók alvás állapota is kritikus lehet. Jelentősége van a folyamatosságnak, nevezetesen annak, hogy a szükséges alvásidőt lehetőleg minden éjszaka megadjuk a szervezetünknek, és az esetleges alvásmegvonási időt pótoljuk – írja a Magyar Alvás Szövetség közleménye. 

A magyarok nem dicsekedhetnek azzal, hogy bajnokalvók vagyunk, ugyanis a Magyar Alvás Szövetség és a Szinapszis Egészségkutató legújabb felmérése szerint kevesebbet és rosszabbul alszunk a Covid-időszakot követően.

Nem úgy Délkelet-Ázsiában, ahol egy nő napi kilenc órát aludt száz egymást követő napon. Ezzel elnyerte az „India első alvás bajnoka” címet. A verseny célja az volt, hogy felhívják a figyelmet az alvás minőségének a fontosságára – írja a szervezet. 

A megfelelő minőségű és elegendő időtartamú alvás a mindennapi egészségünk nélkülözhetetlen része – hangsúlyozta G. Németh György, a Magyar Alvás Szövetség elnöke. Az egyre kevesebb nappali természetes világosság és a hamarabb sötétedő nappalok időszakában különösen fontos a cirkadián ritmusunk fenntartása, amelyhez a naponta azonos elalvási és ébredési időpontok betartása tartozik.

Az Alvásszövetség ismeretterjesztő előadásokkal, alvásjavító edukációval segíti a rászorulókat a budapesti alvás központjában – olvasható a közleményben.