Négy olyan törvényjavaslat is a parlament asztalán, ami nélkülözhetetlen a bizottsággal való megállapodáshoz

DSC 4956
2022.10.03. 06:44
Három napot ülésezik a héten az Országgyűlés. A repertoárban négy olyan törvényjavaslat is szerepel, amely az Európai Bizottság döntéséhez kapcsolódik: hétfőn több, a megegyezés érdekében szükséges törvényjavaslatot is tárgyalni fognak.

Az Európai Bizottság korábban azt javasolta a pénzügyminiszterek tanácsának, hogy függesszék fel a magyar kohéziós program három részére vonatkozó pénzek 65 százalékát, vagyis 7,5 milliárd eurót – átszámítva körülbelül 3000 milliárd forintnyi forrás elvonásáról szóló javaslatról van szó. A szabályok szerint a tanácsnak minimum egy, maximum három hónapja van döntést hozni arról, hogy megfogadja-e a bizottság javaslatát, aminek eredménye az lehet, hogy

  • elvonják a pénzt Magyarországtól, vagy
  • lezárják az eljárást, és megkapjuk a támogatásokat.

A kormány két hónap haladékot kapott, a pénzügyminisztereknek november 19-ig kell dönteniük arról, hogy mit határoznak a bizottság javaslatáról. Navracsics Tibor vasárnap reggel a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában elmondta, hogy hétfőn nyújtja be a kormány a jogszabály-módosítások első csomagját. A miniszter ismertetése szerint a csomag olyan törvénymódosításokat tartalmaz majd, amelyekben

  • a bizottság számára is transzparensebbé teszik a közbeszerzési eljárásokat,
  • továbbá módosítják az összeférhetetlenségi szabályokat is.

A parlamenti honlapon olvasható napirendi javaslat szerint a 13 órakor kezdődő ülésen megemlékeznek a közelmúltban elhunyt Koltai Imre (MSZP) volt országgyűlési képviselőről. A napirend előtti felszólalások és a napirend elfogadása után megvitatják az Európai Bizottsággal való megegyezés érdekében a büntetőeljárásról szóló törvény módosítását, majd szavaznak is az előterjesztésről. 

A törvényjavaslat egy teljesen új, a büntetőeljárási szabályozásban eddig ismeretlen eljárást vezet be a közhatalom gyakorlásával vagy közvagyon kezelésével kapcsolatos kiemelt bűncselekmények esetén. A határozathozatal után interpellációk és azonnali kérdések hangzanak el. Ezt követően bizottsági jelentések és az összegző módosítójavaslatok vitáit folytatják le. A napirenden szereplő mind a négy törvényjavaslat az Európai Bizottsággal való megegyezéshez szükséges – írja az MTI.

A jogalkotási törvényt azért módosítják, mert a kormány vállalta, hogy a jogszabálytervezetek kilencven százalékát társadalmi egyeztetésre bocsájtja. Egy másik törvényjavaslat lehetővé teszi az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) helyszíni ellenőrzéseinek pénzügyőri támogatását. 

Az uniós kondicionalitási eljárás lezárása érdekében a kormány az európai uniós költségvetési források felhasználásának ellenőrzéséről szóló törvényjavaslattal létrehozza az EU pénzügyi érdekeinek védelmében fellépő Integritás Hatóságot, valamint a javaslattévő feladatot ellátó Korrupcióellenes Munkacsoportot.

Egy másik előterjesztés a közérdekű adatigényléseknél megszünteti „a munkaerőforrás aránytalan mértékű igénybevételéhez” kapcsolódó költségtérítés megállapításának lehetőségét. A jövőben a kormány rendeletben határozza meg az iratok másolásáért, kézbesítéséért elkérhető maximális összeget.

(Borítókép: Bődey János/Index)