Tóth Bertalan: A Fidesz nem veszi napirendre a svéd és finn NATO-csatlakozás kérdését

2022.10.03. 18:21
Az MSZP pártelnöke arról számolt be, hogy a kormánypárti képviselők még mindig nem hajlandóak napirendre venni Finnország és Svédország NATO-csatlakozását az Országgyűlésben – holott a parlament jóváhagyása is kell ahhoz, hogy a két ország csatlakozhasson a nemzetközi szövetséghez.

A svédek és finnek NATO-csatlakozásának kérdéséről a hétvégén is írtunk a török elnök beszédének apropóján. A szövetség 30 tagországa közül már csak Magyarország és Törökország jóváhagyása kell ahhoz, hogy a két ország csatlakozhasson a NATO-hoz.

A magyar parlamentben már a nyár közepén benyújtották a NATO-csatlakozásról szóló törvényjavaslatot, de azóta sem került napirendre. Tóth Bertalan, az MSZP pártelnöke és országgyűlési képviselője hétfő délután arról számolt be: kezdeményezte, hogy az Országgyűlés október 4-én tárgyaljon erről a kérdésről,

de a kormánypárti képviselők nem támogatták az indítványát, így a kérdés továbbra sem kerül napirendre. 

„Érthetetlen és indokolatlan ez a döntés, hiszen Finnország és Svédország a NATO elkötelezett partnereinek számítanak, 1994 óta vesznek részt a Szövetség békepartnerségi programjában, illetve aktív szerepet vállaltak és vállalnak NATO vezetésű múltbeli és jelenlegi béketámogató műveletekben, mint például Afganisztánban, vagy jelenleg Koszovóban és Irakban” – kommentálta a politikus, hozzátéve: 

Finnország és Svédország NATO-csatlakozása is azt a törekvést erősíti, hogy közösen garantáljuk a polgárok biztonságát. Az MSZP elvárja, hogy ezt erősítse a magyar kormány is.

A két északi ország csatlakozásának kérdésében az amerikaiak és a törökök is egyeztettek vasárnap egy hivatalos találkozón. Ha a törökök végül jóváhagyják a csatlakozást, akkor a kérdés még aktuálisabbá válhat, hiszen akkor már csak Magyarország jóváhagyása fogja akadályozni a csatlakozási folyamatot. Egyelőre azonban nem tudni, hogy az Országgyűlés mikor veheti napirendre a – parlament nyári szünetével együtt – már két és fél hónapja esedékes ügyet.