Kiderült, miért menesztették az országos kórházi főigazgató-helyettest

D KOS20201221019
2022.10.03. 06:03
Indoklás nélkül menesztették tisztségéből az országos kórházi főigazgató-helyettest. A felmentési határozatban még az sem szerepelt, hogy ki fogja váltani posztján Szabó Bálintot.

Orbán Viktor miniszterelnök szeptember 30-ai hatállyal mentette fel tisztségéből Szabó Bálintot. A Magyar Közlönyben megjelent határozatban csupán az Országos Kórházi Főigazgatóság főigazgató-helyettes felmentését közölték, azt egyelőre nem tudni, hogy ki fogja váltani posztján.

Az országos kórházi főigazgató helyettesi posztra Szabó Bálintot még 2020-ban nevezték ki, ő koordinálta az egységes központi egészségügyi informatikai rendszereket. Már 2014-től részt vett az EESZT kialakításában, két évvel később az EESZT állami egészségügybe való bevezetését végző szervezeti egység főosztályvezetője volt.

A Népszava információi szerint egy hónapok óta fennálló összeférhetetlenségi helyzetet szüntettek meg, amely azután alakult ki, hogy Szabó Bálintot bízták meg az állami tulajdonban lévő Egészséginformatikai Szolgáltató és Fejlesztési Központ Nonprofit Kft. (ESZFK) ügyvezetői feladataival is.

Mivel ennek a cégnek a feladata a központi egészség informatikai rendszerek (egészségügyi szolgáltatási tér, háziorvosi és kórházi rendszerek) fejlesztése, alkalmazásüzemeltetése, ezt az Országos Kórházi Főigazgató informatikai helyettese maga felügyelte. A lap beszámolója szerint a felmentési határozattal ezt a visszás helyzetet oldották meg.

(Borítókép: Orbán Viktor miniszterelnök (b) átadja az Országos Kórházi Főigazgatóság vezető helyettese, Szabó Bálint kinevezési okiratát a Karmelita kolostorban 2020. december 21-én. Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI)