Botrány Zuglóban: a polgármester elvette a mikrofont az ellene tüntető férfi elől

2022.10.03. 17:58
Egy Bosnyák téri gigaberuházás ellen tüntettek Zuglóban a hétvégén. Az eseményen Horváth Csaba polgármester egyszer csak felment a színpadra, és elvette a mikrofont a tüntetés szervezőjétől.

A demonstrációt – amelyen egy 250 milliárd forintos gigaberuházás, a Zugló City Centre ellen vonult utcára körülbelül ötszáz ember – a Civilzugló Egyesület szervezte a Momentum Mozgalom és a Demokratikus Koalíció támogatásával.

Az eseményről a hvg.hu tett közzé egy videót, amelyen az látható, hogy az egyik demonstráló épp Rózsa Andrást, a Momentum alpolgármesterét hívta volna fel a színpadra.

Helyette azonban Horváth Csaba MSZP-s polgármester ragadta magához a kezdeményezést.

A képviselő ugyanis fogta magát, felment a színpadra, és kirángatta kezéből a mikrofont. A polgármester azt mondta: feltételezi, hogy az emberek tudni szeretnék az igazságot, majd magyarázkodni kezdett. A tömeg azonban nem értékelte az erőszakos fellépését, és kifütyülte.

Az esemény után Várnai László, a Civilzugló Egyesület önkormányzati képviselője azt írta Facebookon, hogy Horváth Csaba már az esemény előtt is tényként jelentette be a képviselő-testületben, hogy fel fog szólalni a rendezvényen.

Még azt is megtehette volna, hogy mint szervezőt megkér, hogy felszólalhasson – nem mondtunk volna nemet –, de nem, ő tényként közölte, hogy felszólal. […] Nem akartunk konfliktust, ezért Hadházy Ákos után harmadikként szót kapott, de neki ez nem volt elég, ő a színpadon akart vitatkozni a többi felszólalóval. Ki is fütyülték

írta a képviselő.

Frissítés:

„Balhé helyett a tények”

Horváth Csaba, Zugló polgármestere közleményt jutatott el szerkesztőségünkhöz, ezt változtatás nélkül közöljük.

  • A jórészt mesterségesen felkavart indulatok miatt máig sok a félreértés a Bosnyák térre és a környezetébe tervezett beruházásokkal kapcsolatban, éppen ezért fontos tisztázni a tényeket.
  • A Zugló Városközpont nevű beruházás valójában két külön fejlesztés, amelyek közül Zugló Önkormányzatának csak az egyikhez van köze.
  • Az önkormányzat fejlesztési tervei között szerepel egy új, multifunkciós létesítmény, amely magában foglalja a piac megújított és korszerűsített épületét, egy új szakrendelőt és az önkormányzat új épületét. Az épület előtt alakítanánk ki Zugló új főterét, amely vásár- és rendezvénytérként egyaránt funkcionálna.
  • A piac szomszédságában már épülő magánberuházáshoz az önkormányzatnak semmi köze sincs. A számos vitát kiváltó projekt beruházója a Bayer Construct, amelynek kereskedelmi-, iroda- és lakásfejlesztése a kormánytól rendeletben kapott kiemelt közcélú beruházási státuszt.
  • A kormány kiemelő döntése egyebek mellett azt is jelenti, hogy Zugló Önkormányzata semmilyen módon nem szólhat bele a beruházásba!
  • Ennek ellenére Zugló vezetése az itt élők érdekében egyeztetéseket folytatott a Bayerrel, mivel a kormány kiemelő határozata a magánbefektető számára lehetővé tenné több mint 4000 lakás építését. Ez kezelhetetlen terhet jelentene Zugló számára, így ez Önkormányzatunk számára is elfogadhatatlan volt!
  • Fontos hangsúlyozni, hogy a Bayer legfrissebb terveiről Önkormányzatunknak is csak másodkézből származó információi vannak, tekintve, hogy a Bayernek nem kötelessége Zugló Önkormányzatával egyeztetni és ezt 2021. decembere óta nem is tette meg, egészen idén szeptemberig.
  • A szeptember eleji hivatalos tárgyaláson ígéretet kaptunk arra, hogy a Bayer újra gondolja az Önkormányzat által felvetett kérdéseket, ami a zuglói lakosok igényeit tükrözik a lakásszám tekintetében. De azt fontos tudni, hogy ez Őket továbbra sem kötelezi semmire.

Jól láthatóan vannak olyan politikai szándékok, amelyek össze akarják mosni Zugló Önkormányzatának főteret, piacot, rendelőt és önkormányzati épületet tartalmazó fejlesztését a Bayer magánberuházásával, amelyhez Zugló Önkormányzatának annyira nincs köze, hogy valójában még beleszólása sincs. Ezt a tiltakozókhoz hasonlóan Zugló polgármestereként magam is az önkormányzatiság megcsúfolásának, az itt élők akarata semmibevételének, így elfogadhatatlannak tartom. De elfogadhatatlannak tartom azt is, hogy egyes szereplők politikai érdekből félinformációkkal, csúsztatásokkal és konkrét hazugságokkal meg akarják téveszteni a zuglói polgárokat és rossz színben akarják feltüntetni Zugló Önkormányzatát és vezetését. Szombaton ezeket a tényeket akartam tisztázni.  • Tippek
  • Hitelkártya