Az ELTE 270 oktatója is tiltakozik a közoktatás helyzete miatt

B RKL20190615024
2022.10.04. 19:44
Három pontban foglalták össze, hogy szerintük miért van szükség a középiskolákban és a felsőoktatásban változásra.

Az Eötvös Lóránd Tudományegyetem nyolc karáról eddig összesen 270 dolgozó írta alá azt a tiltakozó dokumentumot, melyet az oktatás méltatlan helyzete miatt fogalmaztak meg. A szerkesztőségünkhöz eljuttatott petícióban azt is jelezték, hogy 

csatlakoznak a közoktatásban tiltakozó kollégáikhoz, és velük együtt haladéktalan változtatásokat követelnek.

A nyilatkozók csaknem fele, százhúszan polgári engedetlenség jeleként nem tartanak október 5-én a magyar nyelvű képzéseken kontaktórát, egyéb oktatói és adminisztratív feladataikat pedig csak korlátozottan látják el. 

Mi, az Eötvös Loránd Tudományegyetem alulírott dolgozói tiltakozásunkat fejezzük ki az oktatás méltatlan helyzete miatt. Csatlakozva a közoktatásban tiltakozó kollégáinkhoz, haladéktalan változtatásokat követelünk.

Álláspontjuk szerint azért van szükség változásokra:

  • Mert évek óta nem kerül be annyi fiatal tanár a közoktatásba, mint ahányan nyugdíjba mennek, vagy elhagyják a pályát.
  • Mert a közoktatásban és az állami felsőoktatásban dolgozó tanárok bére elfogadhatatlanul alacsony.
  • Mert az aktuális helyzet ellen tiltakozó kollégák elbocsátását elfogadhatatlannak tartjuk.

Azt is hangsúlyozzák, hogy tiltakozásuk nem a hallgatóik ellen irányul, épp ellenkezőleg, az ő hosszú távú érdekeiket is szem előtt tartva cselekszenek.

Ujhelyi István európai parlamenti képviselő is közleményt adott ki. Ebben úgy fogalmaz, „neki az fáj”, hogy az EP plenáris ülésén zajló „magyarvitában”

a korrupció mellett kevés szó esett például a pedagógusok megfenyítésével és kormányzati ellehetetlenítésével kapcsolatban, holott a tanárok sztrájkjának korlátozása és a kritikus véleményüket kifejtők elbocsátása egyértelműen a jogállami normákba ütközik, akárcsak az uniós források korrupt felhasználása. 

A tiltakozási hullámot az váltotta ki, hogy múlt pénteken rendkívüli felmentéssel kirúgták a Kölcsey Ferenc Gimnázium több tanárát. A szolidaritási tüntetésen, a gimnázium egy másik oktatója arról beszélt, hogy a polgári engedetlenségben való részvétele miatt feltehetően az ő munkaviszonyát is megszüntetik.

(Borítókép:  Fiatalok piknikeznek az ELTE Társadalomtudományi Kar épülete előtt a Pázmány Péter sétányon 2019. június 15-én. Fotó:  Róka László/MTI)