Vigyázzon, ha a Bükkben jár: medvével találkozhat

2022.10.04. 08:29
Valószínűleg már júniusban is megfigyelték a fotogén állatot, amely lakott településtől távol bukkant fel.

A Facebook-oldalán számolt be arról a Bükki Emlőstani Kutatócsoport Egyesület, hogy barnamedvét fotózott az egyik kamerájuk a Bükk nyugati peremén, lakott településtől távol. A felvétel szeptember 4. és 6. között készült, de a kamerákat csak három-négy hetente ellenőrzik, ezért hozták most nyilvánosságra a képeket.

Mint írják, valószínűleg ugyanarról az állatról  lehet szó, amelet az EGERERDŐ Zrt. még 2022 júniusában figyelt meg. Akkor a Pes-kő közelében kihelyezett vadkamera rögzítette a barnamedvét.

A korábbi észlelésekkor a szakemberek azt tanácsolták, ha erdőben járunk, mindig a kijelölt turistautakon tegyük. Kerüljük az átláthatatlan, sűrű bozótosokat, és ha nem szükséges, ne menjünk napnyugta és napkelte közötti időben az erdőbe. 

Ha valaki mégis találkozna a medvével, a következő viselkedési szabályok betartását javasolják:

  • Ha olyan területen járunk, ahol medve is előfordulhat, érdemes nappal, társaságban és beszélgetve közlekedni, a zajt a legtöbb esetben elkerülik az állatok. Az erdőben való sátrazáskor az élelmiszert mindig egy, a tábortól távolabb eső fára függesszük fel, kerüljük az erős illatú élelmiszereket, főleg a halkonzervet és a cukrozott sűrített tejet, és az ételmaradékot mindig szagmentesen csomagoljuk el.
  • Ha medvét látunk, ne közelítsünk hozzá, legyen bármilyen korú az állat (a bocsok megközelítése leggyakrabban az anyaállattal való találkozást is magával vonja).
  • Ha a medve két lábra áll, ne pánikoljunk, azt a jobb tájékozódás érdekében teszi. Ne fordítsunk neki hátat, és ne akarjunk elfutni, mert gyorsabb nálunk. Kerüljük a szemkontaktust, és lassan, hátrálva távolodjunk el a helyszínről.
  • Kutyasétáltatás és kutyával való vadászat esetén tartsuk szem előtt, hogy a medve elől menekülő kutya a gazdához fog visszafutni, nyomában a támadó medvével.

Klímaváltozás, környezettudatosság, fenntartható jövő.
Ezek nem csak trendi hívószavak, hanem a közös valóság, amiben mindannyian élünk. A Zöld Indexen mi is kiemelt figyelemmel foglalkozunk ezekkel a témákkal. Ha te is fontosnak tartod, hogy azoknak is élhető bolygójuk legyen, akik ma születnek, csatlakozz hozzánk a Zöld Indexen.