Kövér László: Szükség van a pedagógusok béremelésére, de az rövid távon nem függ össze az oktatás színvonalával

DSZZS20221003007
2022.10.04. 07:29
Szükségesnek tartja a pedagógusok béremelését Kövér László házelnök, aki szerint a szakmában dolgozók jelenlegi fizetése nem méltányos munkájukhoz és ahhoz a felelősséghez, ami terheli őket. Az oktatás és a tanárok helyzete azonban meglátása szerint hosszú távú stratégiai kérdés.

Szükség van a pedagógusok béremelésére, a tanárok és az oktatás helyzetét ugyanakkor hosszú távú stratégiai kérdésként kell kezelni – fogalmazott a Hír TV Napi Aktuális című műsorában Kövér László, az Országgyűlés elnöke.

A házelnök elmondta: szükség van a pedagógusok béremelésére, álláspontja szerint ugyanis a jelenlegi bérük nem méltányos ahhoz a munkához és felelősséghez képest, ami terheli és kötelezi őket. Kövér László azt is megjegyezte, hogy a gyermekek jövője múlik az oktatási rendszeren, éppen emiatt hosszú távú stratégiai kérdésként kell szem előtt tartani, hogy az iskolarendszer és a pedagógusbérek alapján ne legyen ok az aggodalomra.

Más kérdés, hogy a bérezés rövid távon nem függ össze az oktatás színvonalával, hiszen a tisztességes pedagógusok nem a fizetéstől teszik függővé a teljesítményüket – tette hozzá.

Kövér László a műsorban arról is említést tett, hogy a pedagógusok voltak az elsők, akikre 2010 után az akkori ciklusban a Fidesz–KDNP vezette kormány gondolt. A piaci szereplők, valamint a különböző állami szektorok között viszont egyfajta bérverseny alakult ki időközben, így a pedagógusok fizetése relatíve lemaradt a többi ágazathoz képest, a házelnök szerint ezt a lemaradást pedig senki sem vitatja.

Kövér László úgy véli, vita abban a kérdésben van, hogy a kormány hogyan és milyen ütemben, illetve milyen feltételek mellett képes mindenki számára megnyugtató módon változtatni.

Szerinte ezen a helyzeten semmilyen sztrájk nem fog tudni segíteni és nem lehet félretenni a meglévő jogszabályokat, majd a gyermekek rovására polgári engedetlenségi akciót indítani egy nem létező jogi kategóriával.

Kövér László elmondta, hogy a kérdésben senki sem várhat rövid távú megoldást – amennyire a kormány lehetőségeiből adódik –, „tűzoltó jelleggel” orvosolják azokat az anomáliákat, amelyek az ilyen mértékű bérlemaradásból fakadnak.

Hosszú távon azonban olyan megoldást kell találni, amiben az aktuális bérszínvonal mellett  ki-ki a saját szakmájában  igazságosnak és méltányosnak tartsa a keresetét – fogalmazott az Országgyűlés elnöke. A Dobrev Klára által felállított árnyékkormányról a házelnök azt mondta: a DK európai parlamenti képviselője „már nem tud újat mondani a kormánypártoknak”, egyúttal az árnyékkormánnyal azt üzente az ellenzék többi pártjának, hogy vége a velük való együttműködésnek.

A házelnök úgy látja: Gyurcsány Ferenc olyan „bűnökkel a háta mögött, amelyeket elkövetett”, soha nem fogja megkapni még egyszer a lehetőséget arra, hogy kormányozzon.

Szerdán kezdődik az országos sztrájk

Ahogy arról korábban az Index is beszámolt, október 5-re, az oktatás világnapjára országos sztrájkot hirdetett a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) az alacsony bérezés és a magas óraterhek miatt.

Múlt pénteken több tanárt is elbocsátottak a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnáziumból, állításuk szerint a polgári engedetlenségben való részvétel miatt. A történtek miatt aznap estére tüntetést szerveztek az intézmény diákjai, hogy szolidaritásukat fejezzék ki az elbocsátott pedagógusokkal.

A résztvevők közül többen az érintett tankerületi vezető távozását követelték, egyúttal október 5-re hídfoglalást jelentettek be a Margit hídra. A PDSZ az Indexnek adott válaszában korábban jelezte: vállalja a rendkívüli felmondással elbocsátott pedagógusok jogi képviseletét.

A szakszervezet azóta azt is bejelentette, hogy a folyamatban levő gördülő sztrájk részeként október 5. után október 14-re is országos sztrájkot hirdet. 

(Borítókép: Kövér László házelnök az Országgyűlés plenáris ülésén 2022. október 3-án. Fotó: Szigetváry Zsolt/MTI)