Orbán Viktor közölte, hogy Szamarkandban összeül a türkökkel

D MTI20221004021
2022.10.04. 18:33
Orbán Viktor miniszterelnök a Karmelita kolostorban fogadta Savkat Mirzijojevet, Üzbegisztán köztársasági elnökét – közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát irányító helyettes államtitkár kedden. Hozzátette azt is: Orbán Viktor a találkozón elfogadta a meghívást a Türk Tanács következő ülésére.

Az üzbég elnök látogatásáról már a minap is írtunk egy terjedelmes cikket, felsorolva, hogy milyen jelentősége lehet a látogatásnak.

Havasi Bertalan közlése szerint a miniszterelnök a keddi tárgyaláson kifejtette: Magyarország kiemelkedően fontos partnerként tekint a közép-ázsiai régióban Üzbegisztánra. Az együttműködés stratégiai fontosságú politikai, biztonsági, gazdasági és energetikai szempontból egyaránt – mondta Havasi Bertalan, hozzátéve:

Orbán Viktor elfogadta az üzbég elnök meghívását a Türk Államok Szervezetének novemberi szamarkandi csúcstalálkozójára.

A helyettes államtitkár szerint az is elhangzott a találkozón, hogy Magyarország és Üzbegisztán között a gazdasági együttműködés még sohasem volt olyan intenzív, mint most, és ebben kiemelt jelentőséget tulajdonítanak a Magyar–Üzbég Üzleti Tanácsnak. 

Havasi Bertalan szerint a keddi tárgyaláson tizennégy megállapodást írtak alá egyebek mellett a Magyarország és az Üzbegisztán közötti stratégiai partnerség fejlesztéséről, valamint az igazságügy, a környezetvédelem, a sport és az agrárium területén tervezett együttműködésről. Ennek az együttműködésnek a része például az, hogy a Stipendium Hungaricum program keretében Magyarország tíz üzbég hallgatónak nukleáris területen egyéves képzést kíván nyújtani az országaink közötti energetikai és nukleáris együttműködés elősegítése érdekében.

Orbán Viktor tavaly novemberben is részt vett a Türk Tanács ülésén, amelyet akkor Ankarában tartottak meg.

(Borítókép:  A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (j) fogadja Savkat Mirzijojev üzbég elnököt a Karmelita kolostorban 2022. október 4-én.  Fotó:  MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)