A PDSZ húszezer sztrájkoló pedagógusra számít

DSC2760
2022.10.04. 21:54
Szerdán az ország több pontján és Budapesten is számos megmozdulást szerveznek a tanárokért. A szakszervezetek szerint a szülőkön múlik, hogy látható legyen a megmozdulás.

Transzparensekkel álltak ki a tanárok és a diákok Szegeden és Debrecenben az alapvető jogok biztosának területi irodája elé. A pedagógus-szakszervezetek közös petícióját adták át, amelyben a tanárhiány okainak kivizsgálását kérik. „A közoktatás helyzete sérti a gyerekek oktatáshoz való jogát. Ezzel sérelmet szenved a gyerekek védelemhez és megfelelő gondoskodáshoz való joga” – mondta a Csongrád-Csanád megyei szakszervezeti elnök, Tarnay Attila az RTL Híradónak.

Szerdán országos sztrájk lesz

Szerdán az ország több pontján és Budapesten is számos megmozdulást szerveznek a tanárokért. Reggel a Döbrentei tértől a Keleti pályaudvarig tartó élőláncot alkotnak diákok és szülők. Azt ígérik, hogy ez a forgalmat nem fogja akadályozni. A Grund nevű ifjúsági szervezet pedig délután 5-kor igyekszik elfoglalni a Margit hidat. Ezzel hívnák fel a figyelmet a tanári szakma megbecsülésére, és a szolidaritást vállalnak az elbocsátott pedagógusokkal is.

A Kossuth téren 19 órakor kezdődik a Tanítanék és a noÁr mozgalom szolidaritási koncertje. Erre a napra polgári engedetlenséget is szerveznek, amelyhez 57 iskolából közel 750 pedagógus csatlakozott, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete pedig országos sztrájkot hirdetett.

A kormány tavasszal változtatta meg a tanársztrájk feltételeit, ezért a PDSZ szerint a szülőkön múlik, hogy látható legyen a megmozdulásuk. Abban az esetben ugyanis csak felügyeletet lehetne elrendelni az iskolákban, ha a szülők nem vinnék be a gyerekeiket ezen a napon. A felügyelet pedig nem számozott tanítási óra, amit kötelező lenne bepótolni. A PDSZ sok helyről kapott visszajelzést, hogy az iskolák vezetősége megpróbálja ellehetetleníteni a sztrájkot.  

(Borítókép: Tüntetés a Kölcsey Ferenc Gimnáziumnál 2022. szeptember 30-án. Fotó: Kaszás Tamás/Index)