Bezár a téli hónapokra egy állami kutatóintézet a rezsiválság miatt

2022.10.05. 11:00
A jelentősen megnőtt rezsiszámlák miatt hibrid munkavégzést rendeltek el a téli hónapokra a Tihanyban található Balatoni Limnológiai Kutatóintézetben.

Az intézménybe december 19. és február 10. között a kutatók mellett a technikai személyzet sem mehet be. 

Legkorábban február közepén lesz újra látogatható a kutatóintézet, míg a rendes munkarend az optimális forgatókönyv szerint csak 2023 márciusában állhat helyre.

A Balatoni Limnológiai Kutatóintézet fenntartója az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH), amely az energiaárak drasztikus megemelkedésével indokolta a mostani döntést. Az üzemeltető tájékoztatása szerint az energiaválság kedvezőtlenül befolyásolja a kutatóhelyek idei és jövő évi költségvetését. Az ELKH pontos adatokról nem tudott beszámolni, mert a kutatóhelyek több szolgáltatón keresztül sokféle ellátási formában használják fel az energiahordozókat, és ezek jövő évi beszerzésének folyamata több esetben jelenleg is zajlik.

A tihanyi kutatóintézet vezetősége folyamatosan figyelemmel követi, hogyan alakul az épületek energiafogyasztása, ennek tudatában dönthetnek a korábbi munkarend visszaállításáról – írja a Világgazdaság.

Előrejelzések szerint több milliárd forintos többletköltséggel kell számolni,

ami rendkívüli intézkedéseket, a költségvetési tételek átgondolását és átcsoportosításokat von maga után. A kutatóhelyek vezetői saját hatáskörben dönthetnek az energiaköltségek csökkentését célzó rendelkezésekről. Ilyen lehet a részleges otthoni munkavégzés olyan esetekben, ha a munkához nem szükséges igénybe venni a kutatóhelyeken lévő infrastruktúrát.

A fenntartó tájékoztatása szerint több helyen alternatív megoldásokról is hoztak már döntést, így például a napelemes fűtés bevezetését. Az ELKH a várható különböző átcsoportosításoktól azt várja, hogy fedezetet jelentenek a megnövekedett költségekre.

Az ELKH közölte: legfőbb céljuk, hogy megtartsák és támogassák a munkatársakat, folytatódhassanak a megkezdett kutatások és biztosítsák a kutatóhelyek megfelelő működését.