16:00, December 05.
Japán 1
Horvátország 2
al-Dzsanúb Stadion Nyolcaddöntő
20:00, December 05.
Brazília 4
Koreai Köztársaság 1

Idén csaknem hatvan ember halt meg lakástűzben

2022.10.05. 15:56
Több mint ötezer lakástűzhöz riasztották idén a katasztrófavédelem munkatársait. Szeptember végéig csaknem 60 ember halt meg, és több mint négyszázan sérültek meg különböző tűzesetekben. Az áldozatok többsége füstmérgezést szenvedett. Hangsúlyozták, hogy a fűtési szezon előtt fontos ellenőriztetni a kéményeket, fűtési berendezéseket, hogy elkerülhető legyen a kéménytűz és az esetleges szén-monoxid-mérgezés.

Az év első kilenc hónapjában 5592 lakástűzben 443-an sérültek meg, és 58 ember vesztette életét – tájékoztatta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szerdán az MTI-t. A közlemény szerint az áldozatok többsége füstmérgezést szenvedett. A legfiatalabb áldozat 28 éves, a legidősebb 102 éves volt. A tűzoltók égő épületekből 310 embert mentettek ki. A leggyakrabban idős emberek vesztették életüket, mert általában mire észlelik a tüzet, már halálos mennyiségű füstöt lélegeznek be.

Mint írták: a leghosszabb beavatkozás tizenhárom órán át tartott, amikor áprilisban egy pécsi társasház garázsában keletkezett tűz, a lángok pedig átterjedtek a garázs feletti lakásokra. Ugyanakkor a lakástüzek 38 százalékát tíz percen belül eloltották a tűzoltók. A háromnegyed év alatt keletkezett lakástüzek eloltásához összesen 3737 órára volt szükség, az égő épületekhez 11 183 tűzoltójármű vonult. Az épületekben összesen 84 ezer négyzetméternyi terület égett le.

Arról is beszámoltak, hogy 704 alkalommal a kéményben keletkezett tűz, de gyakori volt, hogy a konyhában, a hálóban, tárolóban vagy a nappaliban csaptak fel a lángok. A legtöbb lakástűz elektromos problémára, nyílt láng használatára, a fűtés hibáira, főzésre vagy dohányzásra vezethető vissza. 255 épület oltásakor gázpalackok jelenléte nehezítette a beavatkozást.

Megelőzhető a tragédia

Felhívták a figyelmet arra: a tragédiák megelőzhetők, ha a fűtési szezon kezdetekor szakemberrel, illetve kéményseprővel ellenőriztetik az emberek a fűtési berendezéseket, illetve a kéményt. Emlékeztettek: magánszemélyek számára ingyenes a kéményseprés, viszont a családi házakhoz előzetes időpont-egyeztetést követően megy ki a kéményseprő. Ezt a https://kemenysepres.katasztrofavedelem.hu/ oldalon vagy a 1818-as hívószámon a 9-es és 1-es menüpontot kiválasztva lehet megtenni.

A katasztrófavédelem figyelmeztetett, hogy hibás vagy szabálytalan kémény működtetése esetén kéménytűz és szén-monoxid-mérgezés következhet be. Szeptember végéig 849 szén-monoxiddal összefüggő eset miatt riasztották a tűzoltókat, 124 ember szenvedett szén-monoxid-mérgezést, kilencen pedig életüket vesztették a mérgező gáz miatt – olvasható a közleményben.