Kormányközelinek mondott vállalkozó viheti a Vörösmarty téri karácsonyi vásárt

DBZOL20211128030
2022.10.05. 05:55
A főváros vezetése szerint alaptörvény-ellenes a közterületeinek államosítása. Az érintett ingatlanokra részletes vagyonleltárt készített, hogy tiszta helyzetet teremtsen a körvonalazódó jogvitában. A karácsonyi vásárt eddig a főváros nonprofit alapon szervezte meg, a Vörösmarty tér tulajdonváltozása most ebben is változást hozhat.

Az alaptörvénnyel ellentétes. Ezt mondta Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes a Fővárosi Közgyűlés legutóbbi ülésnapján arról, hogy augusztus elsejei hatállyal államosították a fővároshoz tartozó Podmaniczky, a Vörösmarty és a Széchenyi teret, valamint a Kossuth Lajos utcát. Karácsony Gergely ezt azzal egészítette ki, hogy egyébként a Belügyminisztérium és az igazságügyi tárca álláspontja szerint is az. 

A parlamenti többség azonban megszavazta a törvénymódosítást, így a budapesti karácsonyi vásárnak évtizedeken át helyt adó Vörösmarty tér is az államhoz, majd az állami átadást követően az V. kerületi önkormányzat fenntartásába és vagyonkezelésébe került. (A fővárosi vezetés részletes vagyonleltárt készített és fogadott el az említett területekre, hogy világos helyzetet teremtsen a jogi eljárás során. Ebből kiderül, hogy az érintett ingatlanok esetében a kiadás-bevétel végső szaldója pozitív volt.)

A Vörösmarty tér tulajdonosi és vagyonkezelői jogának megváltozását követően a tér üzemeltetésével kapcsolatos egyeztetést az V. kerület és a főváros azonnal megkezdte, ennek részeként 

a Budapest Brand és Belváros Önkormányzata a Vörösmarty téri karácsonyi vásár megszervezése ügyéről is tárgyalt.

Ugyan a koronavírus-járvány, és az ebből következő szigorú védelmi intézkedések miatt a 2021-es évi karácsonyi vásár veszteséges volt, de tekintettel a korábbi évek 180 millió forint körüli nyereségére, illetve arra, hogy a szervező Budapest Brand (BB) a főváros nonprofit cégeként végezte a munkáját, a költségek kiegyenlíthetőek voltak, így fel sem merült, hogy idén ne szervezzék meg.

A Budapest Brand májusban meg is kezdte az idei karácsonyi vásár előkészítését, az államosítási terv kiszivárgását követően, júliusban pedig rögtön megkereste az V. kerületet egyeztetést kezdeményezve, de szeptemberig nem kaptak választ. A kézműveseknek szóló pályázati kiírással emiatt két hónappal megcsúsztak, így a végül létrejövő egyeztetésen már csak úgy vállalták volna a lebonyolítást, ha az V. kerület legalább két évre garantálta volna a BB számára a szervezés lehetőségét. Erre a Budapest Brand Nonprofit Zrt. vezetője, Faix Csaba szerint azért lett volna szükség, hogy a várható veszteséget szét tudják teríteni a két év vásáraira.

Nem adják a Vörösmarty teret

A tárgyalások alatt hamar világossá vált, hogy Belváros–Lipótváros Önkormányzata más koncepcióban gondolkodik. A 2022-es, energiaválsággal sújtott évre ugyan rendelkezésre bocsátották volna a közteret, de két évre már nem. Kérdésünkre azt írták:

Belváros Önkormányzata a Vörösmarty tér üzemeltetéséért, valamint az itt élőkért vállalt felelősségére tekintettel olyan együttműködést szeretett volna kialakítani, amely a kölcsönös elégedettségen, a remélt közös sikereken és mindenekelőtt a lakosság igényeinek való megfelelésen alapszik, nem pedig egy előre kialkudott időtartamon. Mindezekre tekintettel nem jött létre megállapodás a Budapest Brand és Belváros Önkormányzata között az idei vásár megvalósítására vonatkozóan.

Úgy tudjuk ugyanakkor, hogy a Szent István Bazilika előtti vásárra három évre kapott közterület-használati engedélyt a kerülettől az a rendezvényszervező kft., melyek egyik érdekeltje a kormánytól évekkel korábban jelentős állami megbízásokat elnyerve milliárdos bevételeket könyvelhetett el.

A Budapest Brand vezetője emlékeztetett, hogy amíg a Vörösmarty tér a fővárosé volt, öt évre kapták használatba a karácsonyi vásár idejére. A kerülettel folytatott sikertelen tárgyalásokat kommentálva Faix Csaba úgy fogalmazott:

Mi most máshol nem fogunk karácsonyi vásárt szervezni.

A főváros számára azért jelent veszteséget a körvonalazódó helyzet, mert a BB a korábban keletkezett bevételeit más, budapesti kulturális események megrendezésébe, támogatásába forgatta vissza. Most azonban a vásáron keletkező hasznot egy vállalkozás viheti majd haza.

Belváros–Lipótváros Önkormányzata lapunkkal először azt közölte, hogy a vásár megrendezése ügyében még folynak a tárgyalások, ezért annak lezárultáig nem adhatnak tájékoztatást, majd amikor jeleztük, más forrásból úgy értesültünk, hogy a Szent István téri ádventi vásárt kézben tartó, korábban kormányközelinek mondott vállalkozás lesz a belvárosi karácsonyi kedvezményezettje is, azt válaszolták, hogy

Belváros Önkormányzatától a kétszeresen Európa legjobbjának választott Advent Bazilika esemény szervezői kaptak az idei esztendőre elvi hozzájárulást a Vörösmarty téri vásár szervezésére.

A kerület október 6-án tartja következő képviselő-testületi ülését, amelyen a Vörösmarty téri vásár ügye is terítékre kerülhet.

(Borítókép: Az Advent Bazilika karácsonyi vásár a Szent István-bazilika előtti Szent István téren 2021. november 28-án. Fotó: Balogh Zoltán/MTI)  • Tippek