Megmenekülhetnek a bezárásra ítélt fővárosi posták

B RKL20200726054
2022.10.05. 15:03
Elkerülheti a bezárást az a harmincöt budapesti posta, amelyről még szeptember végén jelentek meg az első információk. A Mail Boxes Etc. nevű cég, amely több országban is üzemeltet postahivatalt, azt tervezi, hogy valamennyi postafiók üzemeltetését átvenné állományát és eredeti státuszát is megtartva.

Még szeptember végén döntött a Magyar Posta harmincöt, a tapasztalatok alapján alacsony forgalmú budapesti posta bezárásáról. Az érintett hivatalok azonban, úgy néz ki, mégis elkerülhetik a bezárást.

A Mail Boxes Etc. ugyanis bejelentkezett a fővárosban bezáró posták üzemeltetésére, továbbá azt is vállalná, hogy átvenné azokat a cég hálózatépítési folyamatának keretein belül, amivel Budapest valamennyi kerületében és minden megyeszékhelyen jelen lenne.

Több mint ötven országban üzemeltet hivatalt

A Piac és Profit arról ír, hogy az átalakított posták közszolgálati státusza megmaradna, amit Hannya Ernesto, az MBE Magyarország ügyvezetője is megerősített. Mint írják, a belföldi postaküldemények ára hatóságilag szabályozott, így továbbra is a Magyar Posta díjszabásán dolgoznának.

Az MBE az épületek átvétele mellett azt tervezi, hogy az ott dolgozó állományt is megtartaná, ugyanis álláspontjuk szerint ők képezik a postai szolgáltatások motorját.

Hannya Ernesto arról is említést tett, hogy céljaik között szerepel az üzleti alapú szemlélet bevezetése a szektorban, egyúttal arra kívánnak rámutatni, hogy a postákat piaci alapon is lehet gazdaságosan működtetni.

A Mail Boxes Etc. a világ mintegy 51 országában üzemeltet három ezernél is több postahivatalt. Fő profilját a küldemények, dokumentumok, csomagkezelés és feladásuk, valamint a szállítás és a csomagolás képezi.

(Borítókép: Róka László / MTI)  • Tippek
  • Hitelkártya