Szijjártó Péter: Elértük, hogy az olajársapka ne vonatkozzon a csővezetékes kőolajszállításra

2022.10.05. 07:40
„Magyarország keményen tárgyalt, és elérte, hogy az olajársapka ne vonatkozzon a csővezetékes kőolajszállításra, valamint vészhelyzet esetén az ezt pótló tengeri szállításra sem, és a szankciók alól kivételt kapjon a nukleáris energia is” – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden este a Facebook-oldalán, az állandó képviselők tanácsának ülése után Brüsszelben.

Szijjártó Péter bejegyzése szerint az állandó képviselők tanácsának ülésén ismét a szankciók voltak napirenden, ahol a magyar kormány ezúttal sem támogatott olyan szankciós intézkedéseket, melyek kárt okoztak volna Magyarországnak vagy a magyar embereknek.

A miniszter elmondta, a tárgyalásoknak köszönhetően elérték, hogy az olajársapka nem vonatkozik a csővezetékes kőolajszállításra, valamint vészhelyzet esetén az ezt pótló tengeri szállításra sem.

Elértük, hogy a szankciók alól kivételt kapjon a nukleáris energia, így ezek a szankciók nem vonatkoznak az új paksi atomerőmű építésére sem. Mint ahogyan nem került a szankciós listára egyetlen olyan intézmény sem, amely a nukleáris kutatás-fejlesztési együttműködés szempontjából fontos lenne

– írta a miniszter.

Szijjártó Péter hangsúlyozta: a magyar energiaellátás biztonságát fenyegető, a magyar embereknek kárt okozó szankciós intézkedéseket tehát ismételten sikerült megakadályozni. „A magyar nemzeti érdekekért a jövőben is ugyanígy ki fogunk állni” – emelte ki a külügyminiszter.