Kétszáz iskolából legalább 14 ezren sztrájkoltak ma

MG 0561
2022.10.05. 13:15
Az előre bejelentett adatok alapján 200 iskolából mintegy 14 ezren csatlakoztak a szerdára meghirdetett munkabeszüntetéshez – jelentette ki Komjáthy Anna, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ) által kezdeményezett sajtótájékoztatón. Az érdekvédő hozzátette: ez alapján körülbelül akkora részvételre számítanak, mint idén márciusban. A Kölcsey Ferenc Gimnázium sztrájkbizottságának elnöke is megszólalt, Nagy László röviden annyit mondott: „Ez így nem sztrájk.”

„Az előre bejelentett adatok alapján 13-14 ezer dolgozó vette fel a sztrájkot, ez több mint kétszáz iskola. Úgy számoljuk, hogy valószínűleg akkora lesz a részvétel, mint a március 16-ai sztrájkban” – közölte Komjáthy Anna, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke a sajtótájékoztatón.

Az érdekvédő emlékeztetett, hogy október 14-re is bejelentettek egy sztrájkot, egy évvel ezelőtt ugyanis ezen a napon fogalmazták meg sztrájkköveteléseiket, melyeket a kormány azóta sem vett figyelembe.

Egy éve szórakoznak velünk

– jegyezte meg Komjáthy Anna, hozzátéve, a kormány már nem is tárgyal velük, az egyeztetéseket csak akkor folytatná a Belügyminisztérium, ha megjön a pénz az uniótól.

A PDSZ elnöke úgy véli, hogy mindez elfogadhatatlan. Kiemelte, hogy ezért kell folytatni a sztrájkot, még akkor is, ha közben elvárják a tanároktól, hogy felvegyék a munkát.

„Ez így nem sztrájk”

A Kölcsey Ferenc Gimnázium sztrájkbizottságának elnöke, Nagy László is jelen volt a sajtótájékoztatón, egészen addig, amíg nem kellett visszamennie az intézménybe órát tartani.

A pedagógus elárulta, ma a gimnáziumban körülbelül 45 tanár lépett sztrájkba.

Neki eredetileg hat órája lett volna, de ebből négyet kénytelen volt megtartani, így a gyakorlatban egy szakórája és egy osztályfőnöki órája maradt el.

Szerintem ez így nem sztrájk

– jelentette ki Nagy László.

Hangsúlyozta, hogy kollégái is azért vettek részt több alkalommal polgári engedetlenségi akcióban, hogy felhívják a figyelmet arra, hogy úgy nem lehet sztrájkolni, ha közben az órák döntő többségét meg kell tartani.

Mint ismert, a Kölcsey Ferenc Gimnáziumban a napokban több pedagógust is felmentettek amiatt, mert részt vettek polgári engedetlenségi akcióban.

Követeljük azonnal a sztrájkjog helyreállítását és a színjáték befejezését

– hangsúlyozta.

Boros Péterné, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének (MKKSZ) elnöke hangsúlyozta, hogy számos ügyben kiállnak a tanárok mellett:

  • Követelik, hogy helyezzék vissza a munkába a kirúgott pedagógusokat, és a jövőben ne érhesse retorzió azokat, akik kiállnak a jogaiért. „Állítsák vissza a sztrájkjogot!” – hangsúlyozta. Hozzátette: szolidaritásképp ma közszolgálati dolgozók is meghosszabbították az ebédszünetüket kétszer tíz perccel.
  • Inflációkövető béremelést szeretnének, hogy a közalkalmazottak ki tudják fizetni a rezsiszámláikat.
  • Tiltakoznak továbbá a munkavédelmi és munkaegészségügyi szabályok ellen, elutasítják a 18 fokot, ezért viseltek a mai sajtótájékoztató résztvevői kesztyűt.

Naszályi Gábor, az Egységes Közlekedési Szakszervezet elnöke és Taskovics István, a Társadalombiztosítási Dolgozók Szakszervezetének elnöke a sajtótájékoztatón szintén kifejezte szolidaritását, a teljes videót ide kattintva érheti el.

(Borítókép: Szollár Zsófi / Index)