Pár pillanaton múlhat sokak élete

HNT 0182
2022.10.05. 12:28
A rendőrség videója szerint egy kis odafigyeléssel hozzájárulhatunk ahhoz, hogy időben megérkezzen a segítség.

Alig akad olyan ember a világon, akinek ne szorulna egy picit görcsbe a gyomra, ha meghall egy szirénázó mentőautót, tűzoltóautót vagy rendőrautót: vajon ki lehet veszélyben, odaérnek-e időben, hazamehet-e még a szeretteihez valaha az, aki segítségre szorul?

Néha igazán csak pillanatok kérdése az élet vagy az elmúlás. A riasztástól számított legrövidebb időben kell a legtöbb esetben megérkeznie a segítségnek, késlekedésre nincs lehetőség. A megkülönböztetett jelzéseket használó gépjárműveknek minden esetben elsőbbségük van.

Persze ez nem jelenti azt, hogy útkereszteződésbe érve vagy piros lámpánál ne kellene egy kicsit lelassítaniuk. Már csak azért is, mert az autósok, kerékpárosok, gyalogosok figyelmetlensége miatt gyakori, hogy a mentősöknek, tűzoltóknak, rendőröknek váratlan akadályok miatt kell lelassítaniuk vagy megállniuk.

A GTA-ban működik, a valóságban kevésbé

Még a minden idők talán legjobban sikerült akciójátéka, a GTA San Andreas is ügyel erre, ha rendőrautót irányítunk, és bekapcsoljuk a szirénát, a többi autó automatikusan leáll az út szélére, hogy akadálytalanul haladhassunk.

Ez sajnos a közutakon nem mindig jellemző. A rendőrség a közösségi oldalán tett közzé egy videót, amelyben bemutatják, milyen közlekedési helyzetekkel találják szemben magukat nap mint nap, miközben segíteni mennek. Egy kis odafigyeléssel mi is hozzájárulhatunk ahhoz, hogy ha már megtörtént a baj, akkor időben odaérhessen a segítség.

(Borítókép: Nagy Tamás / Index)