16:00, December 05.
Japán 1
Horvátország 2
al-Dzsanúb Stadion Nyolcaddöntő
20:00, December 05. ÉLŐ
Brazília 4
Koreai Köztársaság 0

Sehol sem olyan drágák a nyilvános vécék, mint Budapesten

2022.10.06. 16:54
A közép-európai régió többi nagyvárosához képest drágák és ritkák a nyilvános illemhelyek Budapesten.

A g7.hu vetette össze egymással Németországtól Romániáig tíz nagyváros (Budapest, Bécs, Pozsony, Prága, Krakkó, Varsó, Bukarest, München, Berlin, Stuttgart) nyilvános illemhelyeit. Közlésük szerint a többi városban sem a legjobb a helyzet a nyilvános illemhelyek számát és árát illetően,

de sehol sem olyan rossz, mint Budapesten – legalábbis az árakat tekintve. 

Ha még csak az illemhelyek számát nézzük, akkor – az OpenStreetMap nevű adatbázis szerint – még nem a magyar főváros a legrosszabb hely: abban a tekintetben csak hátulról a harmadik lett Budapest, megelőzve Stuttgartot és Bukarestet is.

Ami viszont az illemhelyek használati árát illeti, ott már egyértelműen Budapesten jár a legrosszabbul az ember, ha hirtelen vécére kell mennie. A G7 összehasonlításában a legnagyobb városi szolgáltatók által kért használati díjakat hasonlította össze, amelynek értéke Budapesten 250 forint volt.

Ennél az összes többi városban olcsóbban lehetett használni a nyilvános illemhelyeket. még a német-osztrák városok is olcsóbbak voltak a 0,5 eurós árukkal.

Ez utóbbi még a forint romlása után, az augusztus-szeptemberi 400 forintos euróárfolyammal számolva is csak 200 forintnak felel meg (a mostani árfolyamon körülbelül 213 forinttal egyezik meg ez az érték). A g7.hu szerint a 400-as árfolyammal számolva a térség nagyvárosaiban átlagosan 158 forint volt az illemhely-használati ár, ami közel harmada a budapestinek. 

A portál azt is hozzáfűzte, hogy a magyar illemhelyek annak ellenére ilyen drágák, hogy a magyar keresetek sok esetben a töredékét teszik ki annak, amit más országokban hazavihetnek az emberek (igaz ez például Németországra és Ausztriára). Hovatovább, Stuttgartban például 2022-ben indult egy olyan kezdeményezés, amelynek részeként az ottani 73, önkormányzati fenntartású illemhelyből 46-ot ingyenessé tettek, így azokban már fél eurót sem kell fizetni.  • Hírek
  • Hírek