16:00, December 02.
Ghána 0
Uruguay 0
al-Dzsanúb Stadion H csoport
16:00, December 02.
Koreai Köztársaság 0
Portugália 0
Education City Stadion H csoport
20:00, December 02.
Szerbia 0
Svájc 0
974 Stadion G csoport
20:00, December 02.
Kamerun 0
Brazília 0

Orbán Viktor: Az árak szinte megfizethetetlenek

32KU8GC-highres
2022.10.06. 21:30
Orbán Viktor Prágából jelentkezett be csütörtök este. A miniszterelnök Facebook-videóban kifejtette, hogy komoly tétje van a mostani csehországi csúcstalálkozónak. Szerinte Európa lassan elvérzik, Oroszország pedig közben jól keres. Ezért a magyar miniszterelnök szerint nyilvánvaló, hogy az elhibázott brüsszeli szankciós politikán változtatni kell.

Mint korábban arról az Index már beszámolt, Orbán Viktor miniszterelnök jelenleg Csehországban van, hiszen október 6-án és 7-én informális csúcstalálkozót tart az Európai Unió. Az eseményre Orbán Viktor is elment, a témákat pedig elsősorban az ukrajnai háború adja.

Mára az lett a kérdés, hogy lesz-e áram

Csütörtök este a magyar miniszterelnök Facebook-posztban összegezte a találkozót és annak tétjét. Bejegyzését úgy kezdte, hogy „most Prága jelentkezik, ez itt az Európai Uniós miniszterelnökök és elnökök csúcstalálkozója”. Orbán Viktor szerint súlyos témák vannak az asztalon. Többek között, hogy lesz-e gáz, lesz-e elektromos áram az európai országok számára a következő hónapokban.

Magyarország korábban már kiharcolt egy mentesítést az olajembargó és szankció alól, az elmúlt napokban pedig sikerült elérnünk, hogy az új szankciók nem vonatkoznak sem Magyarország nukleáris energiájára, sem Magyarország gázellátására

– fogalmazott Orbán Viktor, aki kiemelte, hogy a szankciók az égbe emelték az energia árát, ami Magyarországot is érinti, szerinte az „árak szinte megfizethetetlenek, Oroszország egyáltalán nem esett térdre, közben az európai gazdaságok elvéreznek”.

Videós bejegyzését úgy zárja: nyilvánvaló, hogy a szankciós politikán változtatni kell. Ez a következő találkozók tétje.

Havasi Bertalan Miniszterelnöki Sajtóirodát irányító helyettes államtitkár csütörtök este arról tájékoztatta az MTI-t, hogy Orbán Viktor számos kétoldalú tárgyalást folytatott Prágában, az európai uniós csúcstalálkozó helyszínén: egyeztetett Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnökkel, valamint Milos Zeman cseh köztársasági elnökkel, majd Andrej Plenkovic horvát miniszterelnökkel is.

(Borítókép: Ludovic Marin / AFP)  • Hírek
  • Hírek