Szaporodnak a szeméthegyek a fővárosban, közben tízmilliárdról küldött számlát az FKF a kukaholdingnak

HNT 3412
2022.10.06. 14:31
A főváros szemétszállításért felelős cége úgy látja, a szolgáltatás csak akkor zökkenhet vissza a megszokott kerékvágásba, ha az állami megrendelő rendezi tartozását. A kukaholding szerint nincs tartozás. Az ügyben megszólalt a miniszterelnökség államtitkára is, aki azt kéri a főpolgármestertől, hogy legalább most szedje össze magát. Ma sem vitte el senki a szemetet számos budapesti közterületről.

Egyre nagyobb a gond a fővárosban a szeméttel, Budapesten ugyanis immár harmadik napja nem szállítják el a szemetet. A gondok méretét jelzi, hogy csütörtök hajnalban Karácsony Gergely főpolgármester személyesen látogatott el a hulladékrakodók telephelyére, ahonnan az elmúlt napokban az elégedetlenség kiindult. Közben az Index birtokába került az a levél, amelyben a főpolgármester a katasztrófavédelemhez fordul segítségért, hogy elkerülje a súlyos közegészségügyi kockázat kialakulását.

A budapesti kukások munkabeszüntetésével összefüggésben egy korántsem új keletű vita is reflektorfénybe került. A Budapesti Közművek (BKM) égisze alatt működő FKF Hulladékgazdálkodási Divízió ugyanis elszámolási vitában áll a fővárosi szemétszállítást megrendelő állami Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt.-vel (NHKV, azaz kukaholding) – legalábbis erről tájékoztatta lapunkat a BKM.

A teljes képért kattintson!
A teljes képért kattintson!

Ennek alátámasztására elküldték szerkesztőségünknek azt a Hulladékgazdálkodási szolgáltatási díjról, illetve Hulladékgazdálkodással kapcsolatos energetikai díjkülönbözetről kiállított számlamásolatot, amelyet ismét postáztak a kukaholdingnak. A BKM közleménye szerint ezek rendezetlen díjtételek, és csak kiegyenlítésük esetén várható a fővárosi hulladékszállítás újraindítása.

A teljes képért kattintson!
A teljes képért kattintson!

Az elmúlt időszakban számos egyeztetés, levélváltás zajlott a Budapesti Közművek és az NHKV Zrt. között arra vonatkozóan, hogy a fővárosi hulladékgazdálkodást végző társaság hogyan tud hozzájutni maradéktalanul a fővárosiak által befizetett kukadíjakhoz. Sajnos ez idáig ezek az egyeztetések sikertelenek voltak

– szögezte le a BKM közleménye. 

Tegnap arról írtunk, hogy az állami NHKV visszautasítja a BKM állításait, szerintük a főváros cége félrevezeti munkavállalóit és a közvéleményt. Álláspontjuk szerint több forrást juttatnak az FKF-hez, mint a korábbi években. Nincs elszámolási vita a BKM-mel, minden üzleti évet sikeresen lezártak.

Azonnali cselekvés kell

Az ügyben megszólalt a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára is. Fürjes Balázs azt írta, Budapest működtetése a mindenkori főpolgármester felelőssége. A törvény egyértelmű: a szemétszállítás a Fővárosi Önkormányzat feladata. 

Értjük mi, budapestiek, hogy ő nem tehet róla, hogy mindig más a hibás. Nyáron a meleg, télen a hideg, olykor a Tarlós, mindig a kormány. Értjük, hogy széttárja a karját, és azt mondja, hogy ő tehetetlen. 

Fürjes Balázs a budapestiek érdekében azt kéri ezért a főpolgármestertől, hogy legalább most szedje össze magát, gondoskodjon a kukák elszállításáról, mielőtt a budapestiek belefulladnak a szemétbe.

A teljes képért kattintson!
A teljes képért kattintson!

A lapunkhoz eljuttatott olvasói levél tanúsága szerint egy újpesti tízemeletes társasház közös képviselője arról értesítette a lakókat, hogy a budapesti kukások sztrájkja miatt az emeleti szemétledobókat lezárják, és megtiltják a csőben szemét elhelyezését. Ezt azzal indokolják, hogy ellenkező esetben a társasház elfertőződhet, a lépcsőházban büdös lesz, illetve a rovarok, egerek és patkányok is megjelenhetnek. „Jól becsomagolva a földszinti szeméttárolóba vigyék le a szemetet” – kérte a közös képviselő.

A kritikus helyzet miatt Budapesten a hulladékszállítást végző alkalmazottak kedd reggel óta munkabeszüntetést tartanak, a tiltakozó megmozdulás csütörtök reggelre már Pécs városára is átterjedt. 

(Borítókép: Nagy Tamás / Index)  • Hírek
  • Csok