A Budapest-család minden munkavállalója megkapja a kukások rezsitámogatását

HNT 3472
2022.10.07. 15:44
Az egyszeri juttatás odaítélése után 2023-ban lehet áttérni az alapbéremelés kérdésére.

Budapesten a kukások az elkövetkezendő napokban ledolgozzák az eddig felhalmozódott lemaradást, ezért Karácsony Gergely főpolgármester azt kérte a fővárosiaktól, hogy tegyék ki a kukákat, az FKF munkatársai el fogják szállítani. Azt ígérte, hogy lesznek pluszjáratok is beiktatva, a kiírt lomtalanításokat pedig később pótolják.

A főpolgármester arról is beszélt, hogy a Budapest-család minden munkavállalójára (25-26 ezer embert érint) kiterjesztik az FKF szemétszállító munkavállalóinak megadott juttatást. A rendkívüli, egyszeri bruttó kétszázezer forintos rezsitámogatást heteken belül a főváros minden intézményének és cégének munkavállalója – a vezetők kivételével – megkapja.

Nincs rá fedezet

A bérfeszültség elkerülésével indokolta a főpolgármester, hogy miért adják oda a kukások által kiharcolt juttatást összes munkavállalójuknak. „Nem szeretnénk kettős mércét alkalmazni” – hangsúlyozta.

A juttatás költsége körülbelül 5,5 milliárd forint lesz, azt azonban egyelőre nem tudják, hogy miből fizetik ki. A BKM esetében felmerült, hogy a juttatás egy részét a cég folyószámlahitelének terhére rendezik. A stabilitási törvény értelmében közpénzekkel gazdálkodó cég nem zárhatja az évet adóssággal, ezzel kapcsolatban a főpolgármester úgy fogalmazott: 

a BKM-nek is nullásnak kell lenni az év végén, én azt gondolom, nem biztos, hogy ezt a törvényi előírást be fogjuk tudni tartani. Nem szeretném azt a látszatot kelteni, hogy minden rendben van.

Azt azonban leszögezte, hogy sem egyes munkavállalók, sem a budapesti közszolgáltatások nem láthatják az esetleges fájdalmas pénzelőteremtő intézkedések kárát.

Ismételten megerősítette, hogy a BKM-nek 15 milliárddal tartozik az állami NHKV (kukaholding). Emlékeztetett: abban van közöttük vita, hogy az a pénz, amit a budapestiek a szemétszállításra, -feldolgozásra és energiatermelésre befizetnek, a kukaholding nem fizeti ki a fővárosnak. Öt forintból egyet nem adnak vissza – szögezte le.

Karácsony: Szeressék a kukásokat!

A kormányzat a szemétszállítást hatósági árassá tette, miközben a szemétszállítási költségek jelentősen emelkedtek, a béremelést pedig felzabálta az infláció, így a főpolgármester szerint nagyon nehéz megtartani a munkavállalóikat. Karácsony Gergely szerint 

politikai színezetet kölcsönöz az elszámolási ügynek, hogy míg Tarlós István főpolgármestersége alatt a Kukaholding odaadta a szemétdíj címszó alatt beszedett pénzt, az ő főpolgármesterségének ideje óta nem vagy nem maradéktalanul. 

A kukások egy olyan kompromisszumos javaslatot fogadtak el, amely messze elmarad az eredetileg támasztott igényeiktől. A budapestiek – Karácsony Gergely szerint – szolidárisak voltak a szemétszállítókkal, elfogadták, hogy néhány napig nem ürítik ki a kukákat. Azt kérte ezért a budapestiektől, hogy szeressék a kukásokat.

(Borítókép: Nagy Tamás / Index)