A DK árnyékkormánya kész segíteni a tanártüntetések megszervezésében

20220919105108 PAP 8617
2022.10.07. 12:38
Pedagógusokkal és oktatási szakemberekkel egyeztetett a Demokratikus Koalíciók árnyékkormánya péntek délelőtt. A DK többek között azt követeli, hogy a tiltakozások miatt elbocsátott tanárokat vegyék vissza az állásukba.

Dobrev Klára és Barkóczi Balázs, a DK árnyékkormányának oktatási és kulturális árnyékminisztere pénteken arról tájékoztatott: pedagógusokkal egyeztettek, hogy közösen dolgozzanak ki megoldást az oktatás problémáira.

Dobrev Klára biztosította az egyeztetésen részt vevőket, hogy számíthatnak rá. Az Árnyékkormány a jövőben kész segíteni a tiltakozások megszervezésében, a DK országos szervezete lehetővé teszi, hogy ott legyünk mindenhol az országban, ahol a hatalom a tanárokat fenyegeti

– olvasható abban a közleményben, amelyet a DK sajtótájékoztatója után küldtek ki.

Az árnyékkormány álláspontja szerint a kormánynak azonnali intézkedéseket kellene bejelentenie, ha azt szeretné, hogy legyen egy rendes tanév, és a tanárok, diákok ne az utcán, hanem az iskolákban legyenek. Az árnyékkormány azt követeli, hogy

  • vissza kell venni minden, a tiltakozások miatt törvénytelenül elbocsátott tanárt,
  • vissza kell adni a sztrájkjogot, amit elvettek, és amivel most polgári engedetlenségre kényszerítik a tanárokat,
  • a hatalomnak asztalhoz kell ülnie a tanárokkal, hogy az azonnali béremelés mértékéről tárgyaljanak.

Dobrev Klára azzal bízta meg Barkóczi Balázst, a DK árnyékkormányának oktatási és kulturális árnyékminiszterét, hogy folytassa az egyeztetéseket, és a pedagógusokkal, oktatási szakemberekkel közösen dolgozzon ki egy hosszú távú stratégiát a magyar oktatás modernizálására.

(Borítókép: Papajcsik Péter / Index)