Rezsitámogatást kérnek a Magyar Posta alkalmazottai is

2022.10.07. 15:04
Az FKF Zrt.-hez hasonlóan egyszeri, százezer forintos rendkívüli rezsitámogatást szeretne igényelni a Postások Szakszervezete is az alkalmazottainak.

Tóth Zsuzsanna, az érdekképviseleti szövetség elnöke az InfoRádiónak elmondta, hogy folyamatos kapcsolatot tartanak fent a munkáltatóval annak érdekében, hogy mielőbb megkezdődjenek a bértárgyalások. Ez előtt azonban még várnak a köztulajdonban álló, állami vállalatok konzultációs fórumára – tette hozzá az elnök. Kiemelt jelentősége van ugyanis annak, hogy az egyszeri juttatásokkal kapcsolatban milyen instrukciókat kapnak a munkáltatók és a munkavállalók a tulajdonostól.

Egy egyszeri, százezer forintos juttatást már rögzítettek a hároméves bérmegállapodásban, amelyet karácsony előtt kapnak meg a munkavállalók – tette hozzá Tóth Zsuzsanna a műsorban. A körülmények, a megélhetési költségek emelkedése és a reálbércsökkenés ismeretében viszont újabb, egyszeri juttatást szeretnének elérni. A már korábbi megegyezés mellé még egyszer ekkora összeget kérnek, ebbe azonban eddig nem egyezett bele a munkáltató. 

A szövetség elnöke abban reménykedik, hogy az egyeztető fórum megváltoztatja a munkáltató álláspontját, ezért nagy reményekkel néznek az egyeztetés elébe. A legfontosabb azonban mégis az, hogy a dolgozók megőrizhessék a munkahelyüket – tette hozzá Tóth Zsuzsanna. Egyébiránt a Postás Szakszervezet tájékoztatása szerint a Magyar Postánál állandósult létszámhiánnyal küzdenek, ami csak a dolgozói bérek megemelésével orvosolható. 

Tóth Zsuzsanna, a Postás Szakszervezet elnöke szerint nagyon döcögősen haladnak a dolgok a Postánál. A vállalatnak saját bevételekből kell fedeznie a kiadásait, miközben jelentősen átalakultak az ügyfélszokások, és a küldemények szerkezetében is változások történtek. Az érdekképviseleti társaság vezetője úgy fogalmazott: igyekeznek empatikusnak lenni, tisztában vannak vele, hogy az állami cég nehézségekkel küszködik, de a postai dolgozók sincsenek könnyű helyzetben, nekik is meg kell élniük valamiből, el kell tartaniuk a családjukat.