Újabb téma vált ismertté a nemzeti konzultációs kérdőívből

2022.10.07. 12:08
Steiner Attila, a Technológiai és Ipari Minisztérium energetikáért felelős államtitkára bejelentette, hogy a következő nemzeti konzultációs kérdőíven olyan kérdéseket is feltesznek majd a magyar embereknek, amelyek a nukleáris energiát érintő szankciókra vonatkoznak.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára hétfőn bejelentette, hogy az újabb nemzeti konzultációs kérdőíven hét kérdés lesz, és ezek között biztosan lesz egy, amely a gázszankciókra vonatkozik.

Steiner Attila, a Technológiai és Ipari Minisztérium energetikáért felelős államtitkára csütörtökön a kormány hivatalos Facebook-oldalán közzétett videóban arról beszélt, hogy nukleáris energiát érintő kérdéseket is feltesznek majd a magyar embereknek. Az államtitkár véleménye szerint az Európai Parlament, több EU-tagállam és egyes hazai ellenzéki pártok egyaránt bevonnák a szankciós döntések sorába a nukleáris energiát.

Vannak, akik a paksi bővítést állítanák le, de olyan javaslatok is születtek, amik az Oroszországból érkező fűtőelemekre is kiterjesztenék a tilalmat, ami a már a működő atomerőművekre is vonatkozna

– hangzik el a videóban.

Steiner Attila hozzátette: fontos körülmény, hogy Magyarországon az atomenergia az olcsóbb áram garanciája. A blokkok orosz fűtőelemekkel működnek, és a bővítés is orosz cégek közreműködésével zajlik. Az energetikáért felelős államtitkár tájékoztatása szerint 

az orosz fűtőelemek kiváltása rövid távon nem megoldható, ezért a szankciók kiterjesztése veszélyeztethetné a biztos áramellátást és tovább növelné az árakat.

„Olyan kérdésről van szó, ami alapvetően meghatározza a magyar gazdaság működését és a családok biztonságát” – mondta Steiner, aki Dömötör Csabához csatlakozva megerősítette: a kormány számára fontos, hogy minden magyar ember kifejthesse véleményét, ezért arra kért mindenkit, hogy vegyen részt a nemzeti konzultációban.