A tankerületi központba vonultak a figyelmeztetett tanárok, ellepték az utcát a diákok

20221007092602 PAP 3145
2022.10.07. 08:18 Módosítva: 2022.10.07. 10:35
A Karinthy Frigyes Gimnázium tanárai azután kaptak figyelmeztető levelet, hogy szerdán részt vettek a pedagógusok polgári engedetlenségi akciójában. A tanárok péntek reggel a tankerületi központhoz mentek, de nem egyedül érkeztek, tüntető diákok és szülők lepték el az utcát.

A szerdai sztrájk, élőlánc és tüntetés után pénteken a Külső-Pesti Tankerületi Központnál volt tüntetés, miközben a Szent László Gimnáziumnál élőlánccal demonstráltak. Október 14-re szervezik a következő megmozdulást.

A pénteki eseményeket frissülő cikkünkben követtük.

09:45 – Az egyik transzparensen a tankerületi igazgató nevére utaltak a „Rábel Tornya” felirattal. Közben úgy néz ki, hogy a panaszt tenni kívánó szülőket nem fogadja a tankerület vezetője, ezért petíciót indítottak.

09:35 – Nem csak a Külső-Pesti Tankerületi Központnál van megmozdulás, a Szent László Gimnáziumnál élőlánccal demonstrálnak egy tanár várható elbocsátása ellen.

A főbejárat fölé egy

Eláruljátok a tanárainkat? Mindig van választás

feliratú molinót feszítettek ki.

09:04 – „Nem hagyjuk, nem hagyjuk!” – a tüntetők továbbra is a tankerületi központ előtt vannak és skandálnak.

08:55 – Az egyik tanár, aki ügyvéd jelenlétében már átvette a levelet, elmondta a tüntetőknek, hogy ugyanazt a levelet kapták, mint korábban a kollégák, de egy szó eltér benne, ők nem „veszélyeztették”, hanem „korlátozták” a diákok tanuláshoz fűződő jogát. A levelet a tankerületi vezető adhatta át neki, de ezt csak fotók alapján gondolja, mert bár ő bemutatkozott, a tankerületi központ részéről ez nem történt meg. A második körben érkező pedagógusok esetében már kölcsönös volt a bemutatkozás.

A pedagógus azt is elmondta, hogy alá kellett írniuk az átvételt, majd tankerületi részről arról érdeklődtek, hogy milyen minőségben vannak ott az ügyvédek. A tanár azt is hozzátette, három karinthys kollégája azért nincs a helyszínen, mert figyelmeztetést kaptak: ha elmarad a nulladik és az első órájuk, annak következményei lesznek.

A tanár végül megköszönte a kiállást, „nem lehet elmondani, mennyire hálásak vagyunk”, erre a tüntetők a „Nem hagyjuk, nem hagyjuk!” rigmussal válaszoltak.

08:35 – A tanárok kettesével mehetnek be a tankerületi irodába átvenni a nekik szóló levelet. A tüntetők közben azt skandálják, hogy „Veletek vagyunk, veletek vagyunk!”.

08:29 – A helyszínen van több ellenzéki politikus is, a momentumosok közül Orosz Anna és Tóth Endre, az MSZP-ből Kunhalmi Ágnes.

08:20 – Néhány perccel ezelőtt kinyílt az ajtó, több demonstráló az épületben van.

Jöjjenek ki, jöjjenek ki!

– skandálják a tüntetők.

Levelet kaptak a tankerületi igazgatótól a budapesti Karinthy Frigyes Gimnázium azon tanárai, akik szerdán részt vettek a pedagógusok polgári engedetlenségi akciójában és tüntetésén – írtuk csütörtöki cikkünkben.

A huszonnégy névre szóló levélért személyesen mentek el a pedagógusok a Külső-Pesti Tankerületi Központhoz, viszont nem egyedül érkeztek, többen tüntetnek a tankerületi központ épülete előtt.

Ne rúgjátok ki a tanárainkat!

– skandálják a demonstrálók.

Hidat foglaltak a tüntetők

Mint megírtuk, október 5-én, szerdán országszerte sztrájk, polgári elégedetlenségi akció, élőlánc és tüntetés volt a magyar oktatásért. A pedagógusok, szülők és diákok is változást szeretnének; a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) azt kérte az óvodai, iskolai, kollégiumi és szakszolgálati dolgozóktól, hogy aznap ne vegyék fel a munkát. A tüntetők elfoglalták a Margit hidat, majd ellepték a Kossuth teret.

Az Index percről percre követte az országos sztrájkot a magyar közoktatásért, az október 5-ei közvetítésünket ide kattintva olvashatja. Az Indexnek megszólalt néhány tüntető a helyszínen, videós beszámolónkat itt találja.

(Borítókép: Papajcsik Péter / Index)