Már 2,5 millióan kitöltötték a népszámlálási kérdőívet

2022.10.08. 16:28
Szombat délutánig mintegy 2,5 millió kérdőív érkezett be a rendszerbe, amiről a Központi Statisztikai Hivatal tett közzé friss adatokat.

Szombat délután 1 óráig 1 millió 74 ezer címről 2,4 millió személyi kérdőív érkezett be a rendszerbe. A népszámlálásban mintegy 5 millió cím érintett, vagyis az elmúlt egy hét alatt a címek 21,4 százalékáról beérkeztek a válaszok, az érintett települések aránya eléri a 99,6 százalékot – számolt be a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A KÉRDŐÍVEKET OKTÓBER 1. ÉS 16. KÖZÖTT LEHET ÖNÁLLÓAN AZ INTERNETEN KITÖLTENI A POSTÁN MEGKAPOTT, 12 JEGYŰ BELÉPÉSI KÓD MEGADÁSÁVAL EZEN AZ OLDALOn keresztül.

A legnagyobb arányban továbbra is Győrladamér településről érkeztek kérdőívek. A megyék közül Győr-Moson-Sopron megyében a legmagasabb a kitöltési arány, a második Fejér megye, míg a harmadik helyen Pest megye áll.

Az online kitöltés a legkényelmesebb

Az online kitöltés a leggyorsabb és legkényelmesebb módja az egyébként törvény szerint kötelező adatszolgáltatásnak. A kérdőív online kitöltése egy 2-3 fős család esetében mindössze fél órát vesz igénybe számítógépen vagy bármilyen, internetkapcsolattal rendelkező mobileszközön. Azok, akik nem rendelkeznek internet-hozzáféréssel, a közkönyvtárak számítógépeit térítésmentesen használhatják a kérdőív kitöltéséhez.

Mindenki, aki online kitölti a népszámlálási kérdőívet, nyereményjátékban vehet részt. Ehhez nem kell mást tenni, mint a kérdőív beküldését követően regisztrálni a nyereményjátékra. A KSH az online kitöltés időszaka alatt naponta öt darab, százezer forint értékű, általános felhasználású vásárlási utalványt sorsol ki a kérdőívet kitöltő és a nyereményjátékra regisztráló háztartások között. A nyereményjáték részletes szabályzata ezen a linken érhető el.

Adatvédelmi szempontból érzékeny kérdés kevés van, a népszámlálási kérdőívekre adott válaszok a társadalom összetételéről és jellegzetességeiről adnak képet, melyet több területen használnak fel. Erről beszélt az Index Kibeszélő című műsorában Vukovich Gabriella, a Központi Statisztikai Hivatal elnöke, a videót itt nézheti meg: