Ingyenbérletet kínál a megfenyegetett tanároknak egy újpesti konditerem

MG 0485
2022.10.08. 16:59
„Tanítanék Fitness Bérlet” bevezetéséről döntött egy újpesti konditerem, az akció keretein belül ingyen sportolási lehetőséget kínálnak azoknak a pedagógusoknak, akik az elmúlt időszakban kiállásuk miatt fenyegető levelet kaptak. A fitneszterem tulajdonosa azért hozta meg ezt a döntést, mert a gyermeke a Kölcsey Ferenc Gimnázium tanulója, és egészen múlt hétig Palya Tamás volt a kémiatanára. A konditerem vezetője az Indexnek arról is beszélt, hogy hogyan zajlott a héten a helyettesítés.

Ingyen sportolási lehetőséget kínál a megfenyegetett tanároknak egy újpesti konditerem. A Fit Forma Újpest tulajdonosa az Indexnek elmondta: azért döntöttek a „Tanítanék Fitness Bérlet” bevezetéséről, mert a gyermeke a Kölcsey Ferenc Gimnázium tanulója.

Mint ismert, az elmúlt napokban számos tankerület fenyegető levelet küldött a polgári engedetlenségi akcióban részt vevő tanároknak, de például a Belső-Pesti Tankerületi Központ még ennél is messzebbre ment, a Kölcsey Ferenc Gimnázium több pedagógusát a munkavégzés alól is felmentette, megváltak többek között a franciát tanító Törley Katalintól és a kémia szakos Palya Tamástól.

Mélységesen elkeserítőnek tartjuk azt, amit a tanárokkal tesznek, az egyébként is rendkívül alacsony és megalázó bér mellé most még azt a lelki terhet is el kell viselniük, hogy bármelyik pillanatban kirúghatják őket. Mi a magunk módján szeretnénk őket egy picit kárpótolni, ezért találtuk ki, hogy ingyen sportolási lehetőséget biztosítunk azoknak a pedagógusoknak, akik az elmúlt időszakban fenyegető levelet kaptak

– mondta a konditerem tulajdonosa, megjegyezve, hogy a „Tanítanék Fitness Bérletet” csak akkor fogják kivezetni, ha az oktatás helyzete megoldódik. Természetesen az edzőterembe minden megfenyegetett pedagógust örömmel látnak, a kedvezményt nem csak a Kölcsey gimnázium tanárai igényelhetik.

A konditerem tulajdonosa kitért arra is, hogy gyermeke révén a napokban testközelből is megtapasztalta, hogy hova vezet a hangjukat felemelő pedagógusok munkavégzés alóli felmentése.

A gyermekemnek Palya Tamás volt a kémiatanára. Miután a tanár úr a héten már nem tarthatta meg az óráit, a helyettesítés úgy nézett ki, hogy a kémiaórára bement egy történelemtanár, és történelemórát tartott a diákoknak. Jelenleg a kémia- mellett francia-, magyar-, matek- és testneveléstanárból is hiány van az iskolában. A kérdésem az lenne a Belső-Pesti Tankerületi Központ felé, hogy miként fogja megoldani ezt a helyzetet, hova vezetnek a felmentések? Jelenleg ugyanis súlyosan sérül a gyermekem oktatáshoz fűződő joga

– hangsúlyozta a fitneszterem tulajdonosa, aki más hazai edzőtermeket is arra buzdít, hogy csatlakozzanak az általuk kezdeményezett szolidaritási akcióhoz, különös tekintettel arra, hogy a Fit Forma egy női terem, így például Törley Katalint igen, de Palya Tamást már nem tudják beengedni.

A tulajdonos hozzátette továbbá, hogy egyébként a konditermek is kilátástalan helyzetben vannak, a koronavírus-járvány idején és a mostani energiaválság közepette sem kaptak segítséget a kormánytól, így az összefogásnak, kiállásnak ebből a szempontból is van létjogosultsága.

Lesz hol ledolgozni a Palyaburgert

Nem a Fit Forma az első cég, amely kedvezményt kínál a megfenyegetett, esetleg kirúgott pedagógusoknak. Mint arról korábban beszámoltunk, a Billog étterem Palya Tamásról nevezett el egy hamburgert szolidaritásból.

A Palyaburgerre a még tanító pedagógusok 20 százalékos kedvezményt kapnak, míg a kirúgott tanároknak egyáltalán nem kell érte fizetni. Bár az étterem az akciót jó szándékból találta ki, végül megütötte a bokáját, valaki ugyanis feljelentette a céget a fogyasztóvédelemnél.

Álmunkban nem gondoltuk volna, hogy azzal, hogy ajándékba kínálunk pár hamburgert azoknak a tanároknak, akik elvesztették az állásukat, az negatív érzéseket is tud kelteni. Feljelentettek minket a Fogyasztóvédelemnél, hogy miért adunk ajándék burgert a tanároknak. Megdöbbentő, hogy 2022-ben Magyarországon még mindig divat feljelenteni. Ennyire zavar valakit, hogy segíteni akarunk?

– adta hírül a gyorsétterem.

(Borítókép: Tiltakozás az országos pedagógussztrájk napján, 2022. október 5-én. Fotó: Szollár Zsófi /  Index)