HÖOK: Felére csökkent a tanárnak jelentkezők száma

2022.10.09. 05:44
Hat év alatt a felére esett vissza a tanárszakra jelentkezők száma a felsőoktatásban – erre hívta fel a figyelmet közleményében a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK).

„Pedagógusok nélkül nincs jövő – és ez nem világnézeti kérdés” – ezzel a címmel adta ki szombati állásfoglalását a HÖOK, amelyben azt írták:

A pedagógus szakra jelentkező és felvételt nyerő hallgatótársaink száma évről évre csökken. Míg 2016-ban a jelentkezők száma 20 286, a felvettek száma 10 167 volt, 2022-ben már csak 11 977 és 6453 főt jelent ugyanez a két kategória. 

Vagyis a jelentkezők és a felvettek száma is megközelítőleg a felére esett vissza hat év alatt. A HÖOK mindezt úgy kommentálta: „A fenti számokból világosan látszik, hogy az elmúlt időszak köznevelést érintő folyamatai és döntéshozói irányai

nem támogatják azt a világos nemzetstratégiai célt, hogy a pedagógus pálya népszerű és vonzó karrier lehessen a tehetséges fiataljaink számára.

A pedagógusok számos alkalommal demonstráltak az egyre súlyosabb problémák miatt az utóbbi hónapokban. Nemrég Orbán Viktor egykori iskolája is kiadott egy állásfoglalást ezzel kapcsolatban

A tanárok újabb tüntetéseket is terveznek, október 14-én és 23-án már biztos, hogy lesz demonstráció. A kormánypárt eddig nem reagált érdemben a követelésekre, holott – egyes szakértők szerint – ezek a tüntetések veszélyesek lehetnek rájuk.