Belváros-Lipótváros napirendre veszi Prohászka Ottokár díszpolgári címét

2022.10.10. 21:33
A Mi Hazánk Mozgalom budapesti elnöke, Vékony Csongor díszpolgári címre javasolta az V. kerületi önkormányzatnak az 1858. október 10-én született Prohászka Ottokár katolikus püspök, író, hitszónokot.

Lantos János, az ellenzéki párt munkaügyi kabinetének elnöke az ezt bejelentő sajtótájékoztatón arról beszélt az MTI híradása szerint, hogy a díszpolgári cím adományozása mellett arra is szükség lenne, hogy Prohászka Ottokár szellemiségét, eszmeiségét „ápoljuk és aktívan beemeljük a nemzeti identitáspolitikába". Úgy fogalmazott: Prohászka Ottokár szeretetteljes hozzáállására óriási szükség lenne a jelenleg kibontakozó magyarországi válságban is.

A Mi Hazánk megkeresésére az önkormányzat gyorsan válaszolt a Magyar Jelen beszámolója szerint. Azt írták, a díszpolgári címek ajánlásainak határideje augusztus 25-én van, így 

ha jövőre addig benyújtják a javaslatot, mindenképpen napirendre veszik.

A politikusok Prohászka Ottokár (1858–1927) születésének 164. évfordulója alkalmából koszorút helyeztek el a Budapesti Egyetemi Templomnál, ahol utoljára szólalt fel. A szószéken kapott agyvérzés következtében halt meg.

Prohászka életpályáját beárnyékolja antiszemitizmusa, mely kiváló hitszónoki képességei révén nagy hatást gyakorolt a két háború közti magyar középosztályra. Erről Gyurgyák János történész A zsidókérdés Magyarországon című munkájában azt írta: „tragikus hatással voltak a magyar intellektuális és politikai életre”.