„Nincs hatalmad felettem!” – a tankerületi központnál tüntettek diákok, szülők és tanárok

20221010083340 HNT 4083
„Demonstráció a tanáraink mellett a Közép-Budai Tankerületnél” címmel zajlott tiltakozó akció a tanárok retorziókkal fenyegetése és elbocsátása ellen hétfő reggel.

Pénteken számoltunk be arról, hogy a Közép-Budai Tankerület figyelmeztető leveleket több olyan pedagógusnak, akik részt vettek a polgári engedetlenségben. A szülők tiltakozó akciót szerveztek, az eseményt frissülő cikkünkben követtük.

08:59 – A Himnusz után nagy tapssal zárult a tüntetés, a szervezők megköszönték a részvételt és azzal búcsúztak, hogy október 14-én, a Hősök terén találkoznak. A tömeg elindult haza, a gyerekek mennek az iskolába.

08:55 – A környéken járó autók szolidaritásból dudálnak, a tömeg továbbra is kitart, 400-500 tiltakozó van a helyszínen, skandálnak és várják a választ a petícióra. Hivatalosan 9 óráig foglalhatják az utcát, zárásként a Himnuszt éneklik.

08:45 – Azt kérték a szervezők, hogy minden iskola képviselője mondja el, hogy melyik intézményből érkezett. Többek között elhangzott a Fillér utcai Általános Iskola, a Városmajori Gimnázium, az Újlaki Általános Iskola, az Áldás utcai Általános Iskola, a Fazekas Mihály Gimnázium, a Rózsadombi Általános Iskola, a Németvölgyi Általános Iskola, valamint a II. Rákóczi Ferenc Gimnázium neve.

08:43 – Újra felolvasták a petíciót, majd egy hangfalból szól az Another Brick in the Wall.

08:31 – A tömeg azt követeli, hogy jöjjön ki a tankerületi vezető, és adjon választ a petícióra.

08:29 – Az egyik megfenyegetett pedagógus arra szólította fel a jelenlévőket, hogy rajzoljanak krétával az épület előtti aszfaltra (hoztak krétát), és ragasszanak üzeneteket a tankerület épületének falára. Miközben kerülnek fel az üzenetek, azt skandálják a tüntetők, hogy

Szabad ország, szabad oktatás!

08:22 – A tüntetők azt skandálják, hogy

Nincs hatalmad felettem!

Ezután a Ne gondold című dalra kezdtek rá. Körülbelül 300–500 demonstráló van a helyszínen.

08:17 – Egy pedagógus megafon segítségével szónokol, többek között elmondta, hogy ő szeptember 12-én vette át a fenyegető levelet, akkor egyedül volt, most tömeg van itt.

08:13 – Az egyik pedagógus, aki kijött az épületből, elmondta: a petíciót átvették, érkeztették, és el is fogják olvasni. A tüntetők a Mi vagyunk a Grund című dalt éneklik A Pál utcai fiúkból. A tankerület épületére matricákat ragasztottak többek között „Klebelsberg Kuno forog a sírjában” felirattal.

08:09 – A tanárok becsöngettek az épületbe, két pedagógus bevitte a petíciót. A sajtót nem engedik be. Az ellenzéki politikusok közül eddig a momentumos Orosz Annát láttuk a helyszínen.

A petícióban az alábbi követeléseket fogalmazták meg:

  • Követeljük, hogy teljes mértékben állítsák vissza a tanárok sztrájkjogát, hogy megfelelő jogi keretek között képviselhessék az oktatás, diákok és tanárok érdekeit!
  • Követeljük, hogy azonnal rendezzék a pedagógusok fizetését!
  • Követeljük a tanárok munkakörülményeinek és az iskolák működésének normalizálását!
  • Követeljük, hogy a demonstrációval kapcsolatos listáikat töröljék és ezt dokumentálják, illetve ezzel kapcsolatos adatkezelési eljárásukat tegyék közzé a weboldalukon!
  • Követeljük, hogy a PDSZ-szel (Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetével) üljön le érdemben tárgyalni Pintér Sándor közoktatásért felelős miniszter!
  • A KK – és ezen belül a Közép-Budai Tankerületi Központ – mivel közpénzből működik, ezért elsősorban nekünk: a szülőknek, a tanároknak és a társadalomnak tartozik elszámolással. Ezért elvárjuk Öntől, hogy a pedagógusok és gyermekeink érdekeit képviselje, és az ellenük irányuló magatartással és tevékenységgel hagyjon fel. Amennyiben ezen feladatát bármilyen okból nem képes ellátni, úgy követeljük az Ön azonnali hatállyal való lemondását!

08:05 – Gyűlik a tömeg a tankerület épülete előtt, főleg szülők, pedagógusok és civilek érkeznek. A demonstrálók követelik a tanárok sztrájkjogának visszaállítását, valamint azt skandálják, hogy

fizessétek ki a tanárainkat!

A tüntetők a tankerület vezetőjének lemondását is követelik.

08:02 – Az érintett pedagógusok mindjárt bemennek átvenni a levelet, de előtte felolvassák a petíciót az épület bejáratánál. Készítettek egy petíciót a tankerület vezetőjének, ezt most Nagy Zsolt színész, mint érintett szülő olvassa föl, közben füttykoncert van.

07:58 – Itt vagyunk a Közép-Budai Tankerületi Központ előtt, egy kisebb tömeg már összegyűlt, körülbelül 200 ember. Az épület most nyit, bent tartózkodik a tankerületi igazgató. 

A megmozdulás Facebook-leírásában arról olvashatunk, hogy

október 5-én több tanár a polgári engedetlenség eszközéhez folyamodott, hogy felhívja a figyelmet az oktatás helyzetére. A Tankerület ezért tanárainkat kirúgással fenyegeti. Október 10-én hétfő reggel 8 órára tiltakozó akciót szervezünk a Kacsa utcába, a Közép-Budai Tankerületi Központhoz. Várjunk minden érintett és még nem érintett iskola támogatóit.

A szerdai sztrájk, élőlánc és tüntetés után – amelyekről itt számoltunk be – pénteken a Külső-Pesti Tankerületi Központnál volt tiltakozó akció, miközben a Szent László Gimnáziumnál élőlánccal demonstráltak. A szakszervezetek október 14-re szervezik a következő megmozdulást.

(Borítókép: Nagy Tamás / Index)