Megtörtént: Hadházy Ákos képviselői esküt tett

image 6483441 (6)
2022.10.10. 16:13 Módosítva: 2022.10.10. 16:13
Hadházy Ákos úgy döntött, hogy tiltakozásként nem tesz képviselői esküt az Országgyűlés alakuló ülésén; októberig kellett várnia az új időpontra. Az egyéni mandátumot nyerő politikus a hétfői ülésnap végén képviselői esküt tett.

Hadházy Ákos a hatpárti ellenzék közös jelöltjeként Budapest 8-as számú egyéni választókerületében nyert országgyűlési mandátumot április 3-án. A Fideszt és az LMP-t is megjárt politikus a Fidesz–KDNP újabb kétharmados parlamenti többséget hozó győzelme után a leghangosabb szószólója lett annak, hogy lépjenek ki a díszletellenzék pozíciójából. Lapunk kérdésére augusztusban úgy fogalmazott, hogy

Eddig mindig elfogadtuk a látszatdemokratikus körülményeket, de most ki kell mondani, hogy nem fogadjuk el. A javaslataim között szerepel, hogy ne menjünk el a nyitóülésre, ne fogadjunk el fizetős bizottsági pozíciókat, és a parlamenti vitákban ne vagy csak korlátozott módon vegyünk részt, mert ez is csak a látszat része.

Hadházy Ákos végül tényleg nem tett esküt az alakulóülésen, de az ellenzéki frakciók nem követték a politikus kezdeményezését. Az eskütételre a parlament őszi ülésszakának október 10-i napjára kapott időpontot. Kövér László házelnök korábban kijelentette: „A kutyát sem érdekli, hogy Hadházy Ákos leteszi-e az esküt, engem is csak azért érdekel, mert érinti az Országgyűlés működését.”

Csak a legszükségesebb esetben jár be

Hadházy Ákos, mielőtt letette hivatalos esküjét a Parlamentben, az MTVA székháza elől jelentkezett be. Videójában többek között elmondta, hogy

a fair játékszabályokért nem lehet az Országház aranyozott falai közt küzdeni. Az ott most csak színház, nem valódi törvényhozás. Én a Parlamentbe csak a legszükségesebb esetben fogok bejárni, hiszen semmi értelme nincs ott szónokolni.

A képviselő arra tett ígéretet, hogy „csak egyetlen, propagandaellenes törvényjavaslatot fogok benyújtani, de mindent megteszek azért, hogy az önök segítségével elfogadtassam”.

(Borítókép: Hadházy Ákos 2022. április 3-án. Fotó: Bodnár Patrícia / Index)