A tankerületi rendszer felszámolását követelik a baloldali budapesti polgármesterek

D KOS20191125009
2022.10.11. 11:10
Összesen 14 budapesti polgármester követeli, hogy számolják fel a „megbukott” tankerületi rendszert. Szerintük a pedagógusok diktatórikus rendszereket idéző fenyegetése, bércsökkentése és elbocsátása nem elfogadható.

Végleg megbukott a közoktatás kormányzati központosítása – jelentette ki Karácsony Gergely főpolgármester közösségi oldalán megosztott bejegyzésében. Szerinte ez várható volt. „A központi kormányzat által felállított és többször átalakított intézményrendszer képtelen volt megállítani a közoktatás romlását, de az elmúlt hetekben az is kiderült, hogy nincs és nem is volt ilyen szándék” – vélekedett a politikus.

Az, hogy a tankerületi központok a diákok, pedagógusok és szülők jogos követeléseinek segítése és a megoldások keresése helyett pénzmegvonással és – súlyosbítva a kialakult pedagógushiányt – elbocsátással fenyegeti a pedagógusokat, világosan mutatja: ez az intézményrendszer nem oktatási, hanem kizárólag hatalmi célokat szolgál

– írta bejegyzésében Budapest főpolgármestere, majd ismertette a több budapesti polgármesterrel megfogalmazott nyilatkozatot, mely szerint tiltakoznak a pedagógusok, a diákok és a szülők követeléseinek semmibevétele ellen. Szerintük a pedagógusok fenyegetése, bércsökkentése és elbocsátása diktatórikus rendszert idéz, ami ellen szintén tiltakoznak.

Ezenfelül nehezményezik „a közoktatásban kialakult vészhelyzet leplező, a közvélemény félrevezetését szolgáló kormányzati kommunikációt”. Mint írták, a hatályos törvények szerint a közoktatás működtetése, finanszírozása nem az Európai Unió vagy bármely más szereplő feladata, hanem a központi kormányzat kizárólagos felelőssége. Ennek azonban véleményük szerint a központi kormányzat az önkormányzatok vagyonát jelentő közoktatási infrastruktúra államosítása óta nem tesz eleget.

A vagyonátadási szerződéseket megszegve hagyja leromlani az iskoláinkat, azok működtetését csak úgy képes ellátni, hogy folyamatosan kikényszeríti a szülők és az önkormányzatok anyagi hozzájárulását

– olvasható a bejegyzésben. A polgármesterek három követelményt is megfogalmaztak:

  • A kormány azonnal kezdjen érdemi tárgyalásokat a pedagógusok érdekképviseleteivel, és teljesítse azok jogos követeléseit.
  • A megbukott tankerületi rendszer felszámolását, mert bebizonyosodott, hogy az nem segíti, hanem gátolja a közoktatás működését, és káros.
  • A központi kormányzat egy évtized után sem tud olyan rendszert kialakítani, amely képes működtetni a közoktatást, akkor kudarcát elismerve kezdjen tárgyalásokat az önkormányzatokkal az iskolák és az azok finanszírozásához szükséges források átadásáról.

A nyilatkozatot az alábbi polgármesterek nevében tette közzé a főpolgármester:

  1. V. Naszályi Márta (Párbeszéd), Budapest I. kerületi polgármester 
  2. Örsi Gergely (MSZP), Budapest II. kerületi polgármester
  3. Kiss László (DK), Budapest III. kerületi polgármester
  4. Déri Tibor (Momentum Mozgalom), Budapest IV. kerületi polgármester
  5. Soproni Tamás (Momentum Mozgalom), Budapest VI. kerületi polgármester
  6. Niedermüller Péter (DK), Budapest VII. kerületi polgármester
  7. Pikó András (civil, Momentum által felkért), Budapest VIII. kerületi polgármester
  8. Baranyi Krisztina (Együtt, közös ellenzéki jelölt), Budapest IX. kerületi polgármester
  9. László Imre (DK), Budapest XI. kerületi polgármester
  10. Tóth József (MSZP), Budapest XIII. kerületi polgármester
  11. Horváth Csaba (MSZP), Budapest XIV. kerületi polgármester
  12. Cserdiné Németh Angéla (DK), Budapest XV. kerületi polgármester
  13. Szaniszló Sándor (DK), Budapest XVIII. kerületi polgármester
  14. Gajda Péter (MSZP), Budapest XIX. kerületi polgármester

(Borítókép: Karácsony Gergely főpolgármester és Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármester [b] sajtótájékoztatót tart a Városházán 2019. november 25-én. Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI)