Takarékoskodik Pécs: ha enyhe tél lesz, nem lesz jégkorcsolyázás

2022.10.11. 19:38
A helyi intézményeket és gazdasági társaságokat érintő általános takarékossági javaslatokat dolgoz ki a pécsi önkormányzat. Ennek keretében szociális támogatásokat vezetnek be, és a közvilágítási rendszert is korszerűsítik, továbbá intézkedési terveket fogalmaztak meg a vízszolgáltató villamos energiától való függetlenedésére.

Ruzsa Csaba pécsi alpolgármester a helyi városháza sajtótájékoztatóján közölte: energiatakarékossági intézkedéscsomag összeállítását kezdeményezték, amelybe a helyhatósági szakértők mellett bevonták a városi cégek és intézmények képviselőit is. Több mint száz javaslat fogalmazódott meg, a végleges változatot politikai vitára bocsátják még októberben.

Az alpolgármester kiemelte: Pécsett a villamos energia árának emelkedése komoly terhet jelent, hiszen a lakóingatlanok csaknem felének, továbbá az önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságok és az intézmények által használt ingatlanok túlnyomó részének fűtését biomasszaalapon működő távfűtéssel oldják meg.

Megfelelő intézkedések és beavatkozások nélkül az önkormányzati fenntartásban működő intézmények és a városháza tulajdonában lévő gazdasági társaságok energiaszükséglete több mint 6,6 milliárd forinttal igényelne nagyobb forrást jövőre, mint idén. Az intézkedéscsomagtól az önkormányzati fenntartású intézmények és cégek esetében 15-20 százalék energiamegtakarítás elérését várjuk

– közölte Ruzsa Csaba, aki arról is beszélt, hogy az alapszolgáltatások változatlan formában működnek december után is, így a gyereknevelési és szociális intézményekben az energiamegtakarítási intézkedések nem korlátozhatják a szolgáltatások minőségét és mennyiségét.

Az intézményekben maximum 20 Celsius-fok lehet, enyhe téli időben nem nyit ki a műjégpálya

A munkahelyek, intézmények tereiben maximálisan 20 Celsius-fokos hőmérsékletet javasolnak a téli időszakra. Arra kérik az épületek használóit, hogy az olcsóbb fűtés érdekében optimalizálják telephelyeiket, korszerűsítsék a világítást, tartózkodjanak a nagyobb fogyasztók, például kiegészítő fűtőtestek használatától.

A kulturális és sportlétesítmények esetében az általános hőmérséklet-csökkentés és takarékoskodás, valamint energiahatékonysági beruházások mellett csökkentett – például kiállításoknál előzetes bejelentkezéshez kötött – nyitvatartási időt vagy teljes lezárást javasolnak decembertől. A javaslatcsomag szerint csak a komolyabb hideg beálltával nyitna ki a városi műjégpálya, és már február végén be is zárnák, továbbá a leghidegebb hónapokban több kulturális intézményt is bezárnának.

A Zsolnay Kulturális Negyed télen hétfőn, kedden és szerdán csak csoportos igény esetén, előzetes bejelentkezés alapján lenne nyitva, hasonlóan a múzeumhoz, míg a népszerű pécsi házasságkötő helyszínt, a Boldogság Házát ideiglenesen bezárnák.

Péntekenként home office az önkormányzati dolgozóknak

A javaslatok érintik az önkormányzati cégek, intézmények dolgozóit is, hiszen a javaslat szerint péntekenként otthoni munkavégzést javasolnak számukra, miközben munkavégzésük helyén legfeljebb 20 fok lehetne.

Ruzsa Csaba tájékoztatása szerint 

a közvilágítási rendszer még nem korszerűsített lámpatesteinek egymilliárd forintba kerülő cseréjével a mai áron évi több mint négyszázmillió forintot lehetne spórolni,

míg a vízszolgáltatónál napelemek munkába állításával a jelenlegi ötvenről száz százalékra lehetne emelni az önállóan előállított villamos energia részarányát. Mindezek megvalósításához pályázati vagy kormányzati segítséget várna a pécsi önkormányzat.

Az alpolgármester közölte: az intézkedések között olyan szimbolikus lépések is szerepelnek, mint a pécsi városháza vagy a tévétorony díszkivilágításának lekapcsolása a pénteki és a hétvégi napok kivételével, vagy a hivatali gépjárművek használatának csökkentése.

Ingatlanokat adnának el a magas energiaköltségek finanszírozására

A város pluszbevételeket szerezne a növekvő energiaköltségek finanszírozása érdekében. Az önkormányzati tulajdonú ingatlanokat – bérlakásokat és kihasználatlan épületeket – értékesítenék több mint egymilliárd forint értékben.

Ruzsa a kormányzati kompenzációs tárgyalásokról szólva a kiemelt pécsi célok és javaslatok között említette, hogy 

szeretnék elérni, hogy a bölcsődék és óvodák, a szociális intézmények 2022 és 2023 közötti energiaköltség-növekményét térítse meg az állam,

segítse a közbiztonság érdekében a közvilágítás korlátozásmentes fenntartását, emellett a civil – közművelődési és szociális – szervezetek, a helyi vállalkozások támogatását szolgáló alap felállítását, valamint a kulturális és sportintézmények energetikai célú fejlesztését.

A családokat és a rászorulókat is támogatnák

Nyőgéri Lajos, Pécs szociális ügyekért felelős szocialista alpolgármestere elmondta: a rászorulókat, az egyedülállókat, az időseket és a családokat is támogatná az önkormányzat. Utóbbi a felsőoktatásban tanuló gyereket nevelők érdekében újra csatlakozott a Bursa Hungarica pályázathoz. A pécsi önkormányzat iskoláztatási támogatást vezetne be a gyermekvédelmi kedvezményre jogosultak részére, emelné a tűzifa-adományozás mértékét, a már meglévő gyógyszertámogatás mellé kiegészítő, jövedelmi határhoz kötött támogatást nyújtana, továbbá rászorultsági szintenként a megélhetést is segítené.

Ruzsa Csaba közölte: a tervek szerint még októberben véglegessé válik a város energiatakarékossági stratégiája, az intézkedési terv és a szociális intézkedések köre, novembertől pedig mindezeknek megfelelően hozza meg döntéseit az önkormányzat.