Emberi Jogok Európai Bírósága: Magyarországon nincs kontroll a titkos megfigyelések felett

2022.10.12. 16:16
Hüttl Tivadar, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) ügyvédje kezdeményezett vizsgálatot az ügyben, hogy Jávor Benedekkel folytatott beszélgetését lehallgatták-e. Miután a Nemzetbiztonsági bizottság megtagadta a vizsgálatot, a TASZ ügyvédje az uniós bírósághoz fordult, akik megállapították, hogy Magyarországon nincs független kontroll a titkos megfigyelések felett, és jogorvoslat sincs a sértettek számára.

Az említett telefonbeszélgetésre még 2015-ben került sor. Amikor Hüttl Tivadar Jávor Benedek európai parlamenti képviselővel tárgyalt telefonon, hirtelen megszakadt a beszélgetés, amit az egyik fél az elejétől visszahallott, ami csak a hívás rögzítésekor fordulhat elő.

A TASZ ügyvédje a titkosszolgálatokat ellenőrző Nemzetbiztonsági bizottságához fordult, hogy kiderítsék, lehallgatták-e a beszélgetését. A bizottság zárt ülésen többségi szavazattal elutasította a vizsgálat iránti kérelmet – írta a HVG. A lap hozzátette, hogy ebben az időben Hüttl Tivadar a NAV visszaéléseiről nyilatkozó Horváth Andrást képviselte egy perben. 

Hüttl ezután az uniós Emberi Jogok Európai Bíróságához fordult panaszával. A bíróság nem a lehallgatás tényét igazolandóan folytatott vizsgálatot, hanem azügyben, hogy ilyen esetben Magyarországon van-e megfelelő kontroll, illetve a sértetteknek van-e lehetőségük jogorvoslatra.

Az EJEB megállapította, hogy a hazánkban erre a céllal létrejött Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság nem alkalmas az ilyen típusú adatgyűjtések ellenőrzésére, mert a titkosszolgálatok megtagadhatják az információszolgáltatást. Ezekben az esetekben a titkosszolgálatokat ellenőrző miniszternek van lehetősége vizsgálatot indítani, ami az uniós bíróság szerint nem nevezhető független ellenőrzésnek.