Videóüzenetben jelentkezett Polt Péter, így szól az éves beszámoló

D SOS20211202035
2022.10.12. 11:41
Polt Péter legfőbb ügyész benyújtotta az Országgyűlésnek az ügyészi szervezet munkájáról szóló éves beszámolóját, amelynek legfontosabb megállapításait videóüzenetben foglalta össze – írja az ügyészség közleményben.

Polt Péter legfőbb ügyész a videóüzenetében kiemelte, hogy a 2021-es év munkaszervezés szempontjából a 2020-as esztendőre hasonlított.

„Egy sor, a pandémia miatt bevezetett intézkedés hatályos maradt, és a gyakorlat azt igazolta, hogy ezek közül néhányat – a törvényes kereteket, a jogállamisági kritériumokat betartva – hosszú távon is érdemes fenntartani” – hangsúlyozta.

A legfőbb ügyészség az éves beszámoló ismertetésekor számos adatot ismertetett, e szerint:

  • 2021-ben az ügyészség a vádemelések 74,5 százalékában tett büntetővégzés meghozatalára indítványt.
  • 2021-ben a bíróság csaknem tízezer terhelt beismerő vallomását fogadta el előkészítő ülésen.
  • Tavaly a bíróságok a vádlottak 87,9 százalékát érintően minden tekintetben az ügyészi váddal egyező döntést hoztak.
  • Tavaly 5,2 százalékkal, tíz év alatt pedig a harmadára csökkent a regisztrált bűncselekmények száma.
  • A legveszélyesebb, élet elleni cselekmények száma, némi megtorpanás után, 2021-ben ismét csökkent. Ugyanakkor az olyan cselekmények, mint az embercsempészés, illetve az információs rendszer vagy adat megsértése, gyakoribbá váltak az elmúlt évben.
  • A gazdasági bűncselekmények szignifikánsan nem változtak.
  • A társadalmi igényekkel összhangban egyre fontosabb az ügyészség közérdekvédelmi tevékenysége. 2021-ben az előző évhez képest mintegy 20 százalékkal nőtt az iktatott esetek száma.
  • Külön érdemes kiemelni a megduplázódott számú környezetvédelmi ügyeket, amelyekben az ügyészek szorosan együttműködnek a környezetvédelmi hatóságokkal, illetve szükség esetén a büntetőjogi szakággal.
  • Ugyancsak felértékelődött az ügyészség fogyasztóvédelemmel összefüggő tevékenysége, mint ahogy nőttek a gyermek-, ifjúság- és családvédelem területére tartozó intézkedései.

A tavalyi évről benyújtott beszámoló részletesen foglalkozik a korrupció kérdésével.

„A korrupciót jelző objektív adatok azt mutatják, hogy Magyarország helyzete – az egészségügyi szektort leszámítva – nem tér el az Európai Unió tagállamaiban tapasztalható átlagtól” – olvasható a közleményben, melyben a nemzetközi kapcsolatokat tárgyaló résznél külön kitérnek az Európai Csalás Elleni Hivatallal (OLAF) való együttműködésre.

Felidézték, hogy 2021-ben az OLAF két igazságügyi ajánlást tett a magyar ügyészségnek. Mindkét esetben az ajánlás a már folyamatban lévő nyomozásban került értékelésre.

Az OLAF legutóbbi, 2021-re vonatkozó éves jelentéséből kitűnik, hogy a magyar ügyészség az elmúlt öt évben az OLAF-ügyek 67 százalékában emelt vádat. Ez a szám kimagasló eredmény, hiszen közel a duplája a 35 százalékos uniós átlagnak

– írták.

Kitértek arra is, hogy ugyancsak jó munkakapcsolatot sikerült kialakítani az Európai Ügyészséggel (EPPO) is. A közleményben ezt azzal indokolták, hogy a nem csatlakozott országok közül elsőként és eddig egyedüliként – a magyar legfőbb ügyész és az Európai Ügyészség főügyésze írta alá a két intézmény közötti együttműködési megállapodást.

(Borítókép: Polt Péter. Fotó:  Soós Lajos / MTI)