Seprűt és széket kunyerál a szülőktől a középiskolai igazgató

D ATI20200316004
2022.10.13. 17:53
Finoman szólva is nehéz a helyzet az iskolákban.

A kifizetések korlátozását rendelték el több budapesti tankerületi központban – értesült a Népszava.

A lap birtokába jutott egy levél, amelyben az egyik középiskola arra kéri a szülőket, hogy ha lehet, küldjenek tollat, krétát, ceruzaelemet (!), de szívesen látják a feleslegessé vált háztartási eszközöket, azaz örülnének, ha kapnának seprűket, irodai székeket.

Az ok, hogy önállóan semmilyen eszközbeszerzést sem végezhetnek az érintett oktatási intézmények, azaz még egy csomag papír zsebkendő megvásárlásához is engedélyt kell kérni a fenntartó tankerületi központtól.

Stopperes szellőztetés

A kormány szeptember végén rendelt el kifizetési tilalmat az állami költségvetési intézményekben egy kormányhatározatban, amely szerint az állami szervek október végéig nem fizethetnek ki semmit, ami nem bérköltség. A kivételek közé tartoznak a közoktatási, egészségügyi, gyermekjóléti intézmények.

Hasonló intézkedéseket hoztak a tankerületi központokban is, amit a lap megkeresésére az állami iskolafenntartó Klebelsberg Központ is megerősített. Válaszukban azt írták, csak a legszükségesebb, köznevelési alapfeladatok ellátásához kapcsolódó kifizetések történhetnek meg, az ezen felüli kiadásokat október 31-éig központilag felülvizsgálják.

Mint kiderült, az energiatakarékosság is megnehezíti az iskolák életét. A lap szerint a Pécsi Tankerületi Központ igazgatója például arra utasította az intézményvezetőket, hogy naponta kétszer ellenőrizzék a hőmérsékletet, ami az általános iskolákban maximum 20, a középiskolákban 18 fok lehet.

Hozzáteszik: a tanítás vége előtt egy órával a megengedettnél lehet 3-4 fokkal alacsonyabb is.

A mérőóraállásokat hetente kell jelenteni, az óraközi szünetekben javallott szellőztetési időtartam maximum másfél-két perc lehet.

Vas megyében azt kérik a szakképzési centrum intézményeitől, hogy az üres termekben állítsák le a fűtést, saját elektromos eszközöket, fűtőberendezéseket csak külön engedéllyel lehet használni, és ha a hőmérséklet 18 fok fölé kerül vagy alámegy, akkor azt haladéktalanul jelezni kell a vezetőségnek.

(Borítókép: Balázs Attila / MTI)