Bezárnak egy iskolát a fűtési szezonra

2022.10.13. 06:33
Nógrádkövesd húsz alsós diákjának a szomszéd településre kell iskolába járnia egészen a fűtési szezon végéig. A polgármester levélben fordult az illetékes tankerülethez, választ azonban nem kapott tőlük.

A fenntartó ezzel spórolna a rezsiköltségen, a polgármester ugyanakkor azt állítja, hogy mindent tudtak volna biztosítani a gyerekeknek helyben, a fűtés pedig nem került volna pluszköltségbe az illetékes tankerületnek. Már hétfőtől a Berceli Széchenyi István Általános Iskolába kell járniuk a nógrádkövesdi kisiskolásoknak.

A szülők többsége egyelőre azt sem tudja, hogy az alsós tanulók hogyan tudnak önállóan eljutni a szomszéd település iskolájába, ha ők nem tudják bevinni gyermeküket, az egyedüli megoldást erre egyelőre a buszozásban látják, mindemellett aggódnak, hogy végleg megszűnik az oktatás saját településükön. 

Bendikné Debrei Anna, a falu védőnője szerint a nagyobb iskolában nehezebb lesz kezelni a gyerekek magatartási és tanulási problémáit, helyben erre 1–3 órás fejlesztést kaptak.

Emiatt úgy gondolom, hogy a gyerekeknek ez fizikálisan és mentálisan is megterhelést jelent

– mondta Bendikné Debrei Anna.

Próbálnak megoldást találni a gyerekek oktatása érdekében

A nógrádkövesdi polgármester úgy fogalmazott az RTL-nek, hogy augusztus közepe óta mindent próbálnak megtenni azért, hogy a gyerekek zavartalan oktatása helyben folytatódhasson. A szülőkkel együtt közösen levelet írtak az illetékes Balassagyarmati Tankerületi Központ vezetőjének, amelyben azt is felajánlották, hogy olyan helyet biztosítanak az oktatásra, aminek fűtését az önkormányzat ellátja. Eddig azonban nem érkezett válasz a levélre. 

A Berceli Széchenyi István Általános Iskola intézményvezetője szerint ez ideiglenes intézkedés, a nevelő-oktatói munka a megszokott keretek között folytatódik intézményükben, a gyerekek utaztatásához szükséges bérletekről pedig a tankerület gondoskodik.