Lezárták a Damjanich utcát a tüntetők, a diákok 46 tanárt kísértek a figyelmeztető leveléért

D1I7172
2022.10.13. 15:36
A Belső-Pesti Tankerületi Központ Damjanich utcai épületénél csütörtökön 16 órától az Eötvös gimnázium 25 és a Madách gimnázium 21 tanára veszi át figyelmeztető levelét, amiért múlt szerdán részt vett a pedagógusok polgári engedetlenségében.

18.02: Az utolsó demonstrálók is elhagyták a területet, az utca és a járdák újra járhatók.

17.58: Vásárhelyi Árpád főszervező azt mondta: folytatni fogják a demonstrációt a tanárokért, amíg el nem érik a céljukat. Hozzátette, kizárólag jogszerűen, bejelentett keretek között, ahogy most is tették.

17.40: A főszervezők leszedték a tankerület ajtajára ragasztott cetliket, a rendőrök ugyanis figyelmeztették őket, hogy rongálásért, közterületi szabálysértésért felelhetnek. 

17.17: Ónodi Eszter színművésznő is részt vett az eseményen. Mint mondta, volt Eötvösös diákként fontosnak tartotta, hogy kiálljon az alma matere mellett.

Ha az oktatásnak a csodálatos építőelemeit, a tanárainkat, ilyen helyzetben hozzák, akkor veszélyben a jövő

– fogalmazott.

16.59: „Mi a célja a megfélemlítéseknek, elbocsátásoknak? Majd a tankerületi vezetők fognak nevetséges összegekért órát tartani? Kedves tankerületisek, kicsengettek!” – fogalmazott Solymos Miklós, az Eötvös gimnázium pedagógusa.

16.55: Mi vagyunk a grund című dal szól A Pál utcai fiúk musicalból, a diákok közösen éneklik a tanáraikkal.

16.45: Madarász Éva színművésznő, a Madách gimnázium egykori diákja azt mondta, meghatározó volt számára az a négy év, amit ott töltött – enélkül nem lenne az, aki, nem mellesleg most a gyermeke készül a Madáchba.

Ugyanúgy vagyok kölcseys vagy eötvösös, mindegyik tanár mellett kiállok. Mint a grundot a kisebbek, közösen mi is megvédjük a tanárainkat

– tette hozzá.

16.35: Tarr Imre, az Eötvös gimnázium tanára azt mondta, 31 éve tanár.

A havi költségeim kifizetése után 2100 forintom marad, ez ma egy mozijegyre elég. A kormányzat a tanárt szellemi segédmunkássá fokozta le. Korlátozták a sztrájkot, pedig az alapjog. A fenyegető leveleiket azért postán küldték, hogy ne kelljen a szemünkbe nézni. Miután elbocsátották a miskolci Herman Ottó Gimnázium igazgatóját és a Kölcsey gimnázium öt tanárát, rájöttem, hogy sokkal nagyobb a tét: a tanítás, a gyermekek jövője

– fogalmazott Tarr Imre.

16.25: Egy szülő, Szabó Anita azt mondta: nem értenek egyet a despotikus módszerekkel, az oktatás problémáját nem lehet egy nap alatt megoldani, de a tanárok fenyegetését azonnal abba kell hagyni.

Kötelességünk nekünk, szülőknek kiállni a tanárok, így közvetve a gyermekeink mellett is. Követeljük, hogy állítsák vissza a sztrájkjogot, önálló oktatási minisztériumot, kevesebb óraszámot a gyerekeknek, jobb körülményeket, a tanárok béremelését most, nem 2028-ban.

Közben a Damjanich utca mindkét sávját elfoglalták az emberek; legalább ötszázan lehetnek, a környéken csak gyalog lehet közlekedni.

16.15: Lakatos István, az Eötvös gimnázium tanára elmondta: a kölcseys kollégáikat érő retorziók miatt demonstrálnak. Szeretnék, hogy a túlzsúfolt lexikális tudás helyett inspiráló, interaktív, kritikai oktatásban legyen részük a diákoknak.

Nem a jókedv vagy a reflektorfény miatt kockáztattunk, hanem hogy végre megreformáljuk az idejétmúlt oktatási rendszert, és jobb körülményeket teremtsünk

– mondta Lakatos István. Hozzátette: a tankerület október 6-i dátummal küldte el a fenyegető levelet, kérték, hogy ezt vonják vissza. „Hisszük, hogy a szabadság mindennek az előfeltétele, mi, tanárok, diákok mind ezért vagyunk itt” – zárta gondolatát.

16.10: Somlai Péter, a Madách gimnázium pedagógusa, aki a tankerület épületében volt, elmondta: a tankerület-vezető asszony átvette a petíciót, átvételmi elismervényt is adott, de azt kérte, hogy tartsák tiszteletben, hogy munkatársaik nem közszereplők.

A figyelmeztető leveleket már postázták, ezért sem adták oda személyesen. A tankerület-vezető asszony azonban úgy vált el tőlünk, hogy megígérte: kijön hozzánk, és tárgyal velünk

– mondta Somlai Péter.

16.05: Egy rögtönzött raklapokból összerakott pódiumon az esemény fő szervezője, Vásárhelyi Árpád szülő beszélt, aki mindenkinek  megköszönte a részvételt.

Ez egy békés rendezvény, és szeretnénk, hogy így maradjon

– kérte Vásárhelyi Árpád.

15.55: A tankerület igazgatója autóval hagyta el a helyszínt. Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) ügyvivője is a tüntetőkkel van a helyszínen.

15.50: Kijöttek a tankerület épületéből a gimnáziumok képviselői, akik átadták a petíciókat; mást nem engednek az épületbe.

15.45: A pedagógusok petíciójukban azt írják: párbeszédet szeretnének, nem fenyegetést.

Fizessétek meg a tanárainkat, becsüljétek meg a tanárainkat!

– skandálják közben a diákok.

15.40: A leveleket postára adták, nem kapják meg személyesen a tanárok. A tankerület ismét hangsúlyozta: az érintett pedagógusok veszélyeztették diákjaik tanuláshoz való jogát. Figyelmeztették őket:

HA MÉG EGYSZER ILYET TESZNEK, AZONNALI HATÁLLYAL FELMENTIK ŐKET.

Ezt az eötvösös gimnázium tanárai fenyegetésnek tartják, hozzátéve: meglátásuk szerint működésképtelenné válik az Eötvös gimnázium működése 25 tanár elbocsátásával.

15.37: A tankerület ajtaja kinyílt, a két gimnázium egy-egy tagját engedték be, hogy átadják a petíciót. 

15.30: Az Eötvös gimnázium egyik tanulójának édesanyja egy transzparenst készített a plágiumbotrányra reagálva. Azt mondta, hogy felháborodásukat fejezik ki ezzel, hogy egy olyan nő vezeti a tankerületet, aki egy szakdolgozatot sem tud magától megírni. Közben egy régi eötvösös diák, mostani pedagógus krétákat oszt ki, hogy a tankerült elé, az aszfaltra írják a tüntetők az üzenetüket.

Már gyülekeznek: diákok, szülők érkeztek, egyelőre száz ember lehet, de ezren jelezték Facebook-eseményen a részvételüket. A Damjanich utca tankerület előtti szakaszát zárták le egyelőre, a tankerület épülete zárva van.

A tanárok 15.20-ra megérkeztek, hivatalosan 16.00-kor kezdődik a demonstráció. Azért délutánra hirdették, hogy minden jogszabályt betartva, az órákat megtartva érkezzenek a figyelmeztető levelekért.

15.00: Az érintett pedagógusok ahhoz a Belső-Pesti Tankerületi Központhoz tartanak, amelynek vezetője pár napja plágiumbotrányba keveredett. A tanárok is készültek levéllel a tankerületnek, amelyben megfogalmazták követeléseiket, amit a helyszínen átadnak. Ahogy múlt pénteken, most sem egyedül érkeztek az érintett tanárok, kollégáik mellett szolidaritást vállaló diákok és szülők kísérték őket.

Mit kíván a magyar iskola

Egy tüntető szülő megmutatta a Tanítanék Mozgalom petícióját, amely alapján a két iskola külön-külön kérvényt írt. Ez azonban a keret, amelyhez igazodnak az intézmények.

  1. Biztonságos, egészséges, kényelmes iskolaépületeket.
  2. Korszerű tantervet.
  3. Iskolatípusnak, diákságnak megfelelő tankönyv- és tananyagválasztási lehetőséget.
  4. Kevesebb terhelést, alacsonyabb óraszámot a diákoknak és a tanároknak.
  5. Önálló oktatási minisztériumot.
  6. A pedagógus-életpályamodell vonzóvá tételét (versenyképes bért, társadalmi megbecsülést).
  7. A rendes sztrájkjog visszaállítását.

Reagált a kormány

A Facebook-esemény szerint a tüntető tömeg ezúttal is velük tart; egy másik tüntetést szerveznek Nagykőrös felújított főterére, a Deák térre, ahol a diákok és a szülők részvételére is számítanak csütörtök 18 órától. A csütörtöki dupla tüntetés után október 23-án az Adom Diákmozgalom készül szolidaritási tiltakozással a Széchenyi István téren, a Magyar Tudományos Akadémia előtt.

Az első tüntetést szeptember 30-án, péntek este 19 órára szervezték, a diákok, a szülők és a tanárok az intézmény előtt tiltakoztak az elbocsátások ellen, a budapesti Munkácsy Mihály utcában több száz ember gyűlt össze. Azóta a Tanítanék és a noÁr Mozgalom tiltakozásán és az október 5-i, a pedagógusok világnapjára hirdetett országos sztrájkon demonstráltak a diákok, szülők és tanárok. Az utóbbi legfontosabb eseményeit az Indexen élőben, percről percre követtük, amelyet ide kattintva olvashatnak. 

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter október 13-án, csütörtökön a Kormányinfón bejelentette: már 2025-re eléri a diplomásátlagbér nyolcvan százalékát a pedagógusbér. Így jövőre 21 százalékkal emelhetik a pedagógusok bérét, az azt követő évben közel 25 százalékkal, egy évvel később pedig a jelenlegi bázishoz mérten 29-30 százalékkal kell emelni a béreket. A csütörtöki tájékoztatót percről percre követte az Index, folyamatosan frissülő cikkünket itt olvashatja.

(Borítókép: Németh Kata / Index)