Sokkal kevesebb gyermek született tavaly, mint korábban

2022.10.14. 20:15
Csökkent Európában a születésszám. Az adatok szerint a legnagyobb csökkenés Litvániában volt megfigyelhető, de jóval kevesebb csecsemő született Ukrajnában és Spanyolországban is. A tanulmány szerzői szerint a csökkenő születésszám kizárólag a karantén hosszával hozható összefüggésbe.

Tizennégy százalékkal kevesebb csecsemő született 2021 januárjában, mint a korábbi évek ugyanezen hónapjában; a csökkenő születésszám hátterében a koronavírus-járvány miatti aggodalmak állhatnak – írták a Lausanne-i Egyetem kutatói a Human Reproduction című szaklapban.

A legnagyobb csökkenés azokban az országokban volt tapasztalható, ahol 2020 elején a legszigorúbbak voltak a karanténszabályok, a legtelítettebbek voltak az intenzív osztályok, és túlterhelt volt az egészségügyi rendszer – hívta fel rá a figyelmet Léo Pomar, a tanulmány vezető szerzője.

Minél tovább tartottak a lezárások, annál alacsonyabb volt a terhességek száma ebben az időszakban, még azokban az országokban is, ahol nem pusztított annyira a járvány

– mondta. A kutatók úgy vélik, hogy a párok tarthattak egy esetleges egészségügyi és társadalmi válságtól, és ezek a félelmek hozzájárulhattak a születésszámok későbbi csökkenéséhez.

  • A legnagyobb csökkenés Litvániában (28,1 százalék),
  • Ukrajnában (24,4 százalék),
  • Spanyolországban (23,5 százalék) és
  • Romániában (23 százalék) volt megfigyelhető,

de Olaszországban, Portugáliában és Franciaországban is jóval kevesebb csecsemő jött a világra.

Van, ahol több gyermek született

A kutatásban vizsgált 24 ország közül csak Finnországban és Dániában született több gyermek 2021 januárjában a korábbi évekkel összehasonlításban. Svédországban, ahol nem voltak lezárások, de sokan meghaltak, nem csökkent a születésszám – állapították meg a kutatók.

A tanulmány szerzői szerint a csökkenő születésszám kizárólag a karantén hosszával hozható összefüggésbe.

Bár a következő hónapokban újra több baba született, a kutatók szerint ez nem volt elég ahhoz, hogy kompenzálja az elmaradt terhességeket, ami megjelenhet az elöregedő európai társadalmak demográfiai mutatóiban.

Christian De Geyter, a Bázeli Egyetem oktatója és a Human Reproduction helyettes szerkesztője fontosnak nevezte a megfigyeléseket, amelyek igazolták, hogy az emberek reprodukciós viselkedése a globális válságokhoz hasonló drámai események hatására megváltozik – írta az MTI.