Adathalász csalókra figyelmeztet az OTP Bank

BP-2733
2022.10.14. 15:38
Újabb adathalászokra figyelt fel nemrég az OTP Bank, amely közleményében részletesen ismertette az elkövetők módszereit, több védekezési praktikát is javasolva.

Adathalászok akcióira figyelmeztet az OTP Bank, amelynek közlése szerint a csalók hamis internetes keresőoldali találatokkal csalnak ki adatokat az ügyfelektől – tájékoztatta az Indexet a pénzintézet.

A tájékoztatás szerint a hamis találatokkal az OTP Bank oldalára megtévesztően hasonló oldalakra terelik át az ügyfeleket, ahol beírják saját banki adataikat, amelyekkel végül a bűnözők visszaélnek.

Ez úgy védhető ki a legkönnyebben, ha a felhasználó a bank ismert oldalát írja be a böngészőbe, nem pedig keresőoldalról próbálja elérni, ahol a találatok között fizetett hirdetésként gyakran áloldalak jelennek meg

– fogalmazott közleményében az OTP Bank, amely szerint ez a fajta csalási módszer más bankok ügyfeleit is érinti, vagyis a csalók nem csak az OTP InternetBank belépési adatait másolták le.

A pénzintézet arra is felhívja a felhasználók figyelmét, hogy az internetbankba való belépés előtt győződjenek meg arról, valóban az OTP Bank oldalán járnak. Mindehhez a következő lépéseket kell ellenőrizniük:

  • belépés előtt ellenőrizzék a böngésző címsávjában a honlap címet: https://www.otpbank.hu/ vagy https://internetbank.otpbank.hu/; 
  • a szolgáltatás belépésoldalán, a böngésző címsorában megjelenő lakatikonra kattintva győződjenek meg arról, hogy a biztonsági tanúsítvány szerint valóban az OTP Bank adta ki az oldalt;
  • amennyiben más jelenik meg, a kapcsolatot azonnal meg kell szakítani.

A kommüniké végén az OTP Bank emlékeztetett, hogy rendszeresen felhívja ügyfelei figyelmét a különböző elkövetési módokra, így figyelmeztetve őket a csalási formákra. Minden más információ a bank adathalászat miatt létrehozott oldalán érhető el.

(Borítókép: Bodnár Patrícia / Index)