Nincs sok hátra a népszámlálás önkitöltős szakaszából, nem ajánlott késlekedni vele

D ATI20221001005
2022.10.15. 14:54
Vasárnap, vagyis október 16-án éjfélkor zárul a népszámlálás online szakasza. A késlekedőket október 17. és november 20. között számlálóbiztosok keresik fel, hétfőtől már csak az ő segítségükkel lehet megválaszolni a kérdéseket.

Az adatok azt mutatják, hogy jó néhány háztartásban elkezdték a népszámlálási kérdéseket megválaszolni, de nem értek a végére, kitöltés közben mentették és visszazárták a kérdőívet.

A rendszer folyamatosan, napi 24 órában működik, a népszámlálási kérdőívet a belepes.nepszamlalas2022.hu oldalon keresztül lehet kitölteni.

Az internet-hozzáféréssel nem rendelkezők térítésmentesen használhatják a közkönyvtárak számítógépeit, illetve a Digitális Jólét Program Pontokon is ki lehet tölteni online a kérdőíveket. Családtagjaink, barátaink segítségét is kérhetjük. Minderre a KSH elnöke, Dr. Vukovich Gabriella hívta fel a figyelmet.

Több millió beküldött kérdőív vár feldolgozásra

A népszámlálás október elsejei indulásától kezdve péntek reggel 7 óráig 2,2 millió címről 4,7 millió személyi kérdőív érkezett be a rendszerbe. A népszámlálásban körülbelül 5 millió cím érintett.

A kitöltési arány szerint Győr-Moson-Sopron vezetett a megyék között a hétvége előtt (48,8 százalék), a második helyen Pest (47 százalék), míg a harmadik helyen Fejér megye (46,1 százalék) állt. A megyei jogú városok között Érd vezetett (a kitöltési arány 53,1 százalék), a második Székesfehérvár (52,6 százalék), a harmadik Veszprém (50 százalék) volt.

A KSH arra is emlékeztetett, hogy az üresen álló lakások esetében is ki kell tölteni a lakáskérdőívet, ez a tulajdonos feladata. Amennyiben valaki nem tudja felvenni a felkérőlevelet, új belépési kódot igényelhet a lakáskérdőív online kitöltéséhez a népszámlálás oldalán, az említett módon.

Nagy pénzbüntetés jár annak, aki nem hajlandó válaszolni

A statisztikai törvény alapján közigazgatási bírsággal sújtható az, aki a kötelező hivatalos statisztikai adatszolgáltatást nem vagy nem az előírt határidőre teljesíti, vagy a hivatalos statisztikai célú adatátvételre, adatátadásra vonatkozó kötelezettségét megszegi.

A közigazgatási bírság összege 200 000 forintig terjedhet természetes személy esetében.

(Borítókép: Egy férfi kitölti a népszámlálás online kérdőívét. Fotó: Balázs Attila / MTI)