Pilótasztrájk kezdődött egy európai légitársaságnál, több budapesti járatot is töröltek

GettyImages-1190926261
2022.10.17. 09:57
Hetvenkét órás sztrájk indult hétfőn nulla órakor az Eurowings német légitársaságnál a pilótákat képviselő szakszervezet (Vereinigung Cockpit – VC) szervezésében.

A Lufthansa-csoporthoz tartozó diszkont-légitársaságnál meghirdetett sztrájk miatt számos budapesti járatot is töröltek.

A társaság számításai szerint a három napot együttvéve nagyjából a járatok fele marad ki. A hétfőre tervezett 400 járatból 230 közlekedik. A menetrend azért nem zilálódik szét teljesen, mert az Eurowings Europe nevű osztrák leányvállalatra nem vonatkozik a németországi pilóta-szakszervezet sztrájkfelhívása.

Másodszor sztrájkolnak

Az érdekképviselet jobb munkakörülményeket, rövidebb műszakokat és hosszabb pihenőidőt igyekszik kiharcolni a pilótáknak. Szűk két héten belül már másodszor szervezett figyelmeztető sztrájkot az Eurowingsnél, az első, október 6-i 24 órás volt, 250 járatot kellett törölni miatta – írja az MTI.

A VC a Németországban működő kereskedelmi légitársaságoknál dolgozó pilóták, fedélzeti mérnökök és repülésoktatók, nagyjából tízezer munkavállaló érdekeit képviseli. Legutóbb szeptember elején szerveztek eredményes sztrájkot, a Lufthansa-csoport névadó légitársaságánál, ahol a kezdő első tiszteknek bő 20 százalékos, a legmagasabb fizetési kategóriába tartozó kapitányoknak 5,5 százalékos béremelést harcoltak ki, és megállapodtak a céggel, hogy 2023. június végéig nem hirdetnek újabb munkabeszüntetést.

(Borítókép: Ying Tang/NurPhoto via Getty Images)  • Tippek
  • Hitelkártya