Hosszabbított a KSH, szerdáig lehet kitölteni online a népszámlálási kérdőívet

DACSA2022100016
2022.10.17. 06:21
A vártnál is többen hagyták az utolsó napokra a népszámlálási kérdőív online kitöltését, ezért a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) október 19-ig meghosszabbította a kitöltési szakaszt, amit így szerda délelőttig lehet elvégezni.

Október 19., szerda – ez az új időpontja a 2022-es népszámlálás online kérdőívei kitöltésének. Eredetileg október 16., vasárnap éjfélig volt lehetőség önállóan kitölteni az űrlapokat. A KSH arról tájékoztatta szerkesztőségünket: a vártnál is jóval többen hagyták a népszámlálási kérdőív online kitöltését az utolsó napokra, így a nagy érdeklődésre tekintettel hosszabbított a hivatal.

A szerdai napon délelőtt 10 óráig van lehetőség az interneten kitölteni a kérdőíveket a korábban a postán megkapott, tizenkét jegyű belépési kód megadásával, amit a belepes.nepszamlalas2022.hu oldalon keresztül lehet megtenni.

A statisztikai hivatal azt írja, az internetes kitöltés továbbra is a legegyszerűbb, leggyorsabb és legkényelmesebb módja a válaszadásnak. A kérdőívkitöltés számítógépen, illetve bármilyen internetkapcsolattal rendelkező mobil eszközön lehetséges. Akik nem rendelkeznek internet-hozzáféréssel, térítésmentesen használhatják a közkönyvtárak számítógépeit, valamint a Digitális Jólét Program Pontokon is ki lehet tölteni online a kérdőíveket – minderre a KSH elnöke, Vukovich Gabriella hívta fel a figyelmet.

Mindenhonnan érkeztek kérdőívek

A népszámlálás október elsejei kezdetétől péntek reggel 7 óráig 2,2 millió címről 4,7 millió személyi kérdőív érkezett be a rendszerbe. A népszámlálásban mintegy 5 millió cím érintett, vagyis eddig a címek 42,9 százalékáról beérkeztek a válaszok. Csaknem az összes magyarországi településről küldtek már be kérdőívet.

A megyék közül Győr-Moson-Sopron megyében a legmagasabb a kitöltési arány (48,8 százalék), a második Pest megye (47,0 százalék), míg a harmadik helyen Fejér megye (46,1 százalék) áll. 

A megyei jogú városok esetében arányaiban Érdről érkezett be eddig a legtöbb kitöltött kérdőív (a kitöltési arány 53,1 százalék), a második Székesfehérvár (52,6 százalék), a harmadik Veszprém (50,0 százalék). Budapesten a kitöltési arány korábban 46,9 százalék.

A statisztikai törvény alapján közigazgatási bírsággal sújtható az, aki a kötelező hivatalos statisztikai adatszolgáltatást nem vagy nem az előírt határidőre teljesíti, vagy a hivatalos statisztikai célú adatátvételre, adatátadásra vonatkozó kötelezettségét megszegi. A közigazgatási bírság összege 200 000 forintig terjedhet természetes személy esetében – ebben a cikkünkben összegyűjtöttük, hogy mit érdemes tudni a 2022-es népszámlálásról.

(Borítókép: Egy nő kitölti a népszámlálás online kérdőívét Gödöllőn 2022. október 1-jén. Fotó: Kovács Anikó / MTI)