Elárulta a Klebelsberg Központ, hogy hány tanárt rúgtak ki összesen polgári engedetlenség miatt

DSC2760
2022.10.17. 21:48
Az oktatási központ a megkeresésre úgy reagált, hogy a Kölcsey Ferenc Gimnázium öt elbocsátott tanárán kívül más elbocsátásokról nem tudnak, de a Pedagógusok Szakszervezete szerint ez nem véletlen, szerintük megvárják, amíg a tiltakozó akciók elcsendesednek.

Hétfőn tizenkilenc feketébe öltözött pedagógus állt sorfalat a Herman Ottó Általános Iskola előtt. Az első óráikat nem tartották meg, ezzel ők is csatlakoztak a polgári engedetlenségi akciókhoz. A kezükben tartott feliratokkal pedig azt üzenték a diákjaiknak, hogy nem ellenük vannak, hanem értük állnak ki.

Van nekünk a kollégák között egy mondás: holnap még jövök. Ennyit tudok még ígérni, hogy holnap még jövök

fogalmazott az egyik tanár az RTL Híradójának. Az iskola tanárai először vettek részt polgári engedetlenségben, idáig sztrájkoltak, ám úgy érzik, ez már nem elég.

Eddig öt tanárt rúgtak ki

Korábban, ahogy arról az Index beszámolt, a Kölcsey Ferenc Gimnáziumban öt tanár elbocsátottak, miután a tankerületi központ figyelmeztetését figyelmen kívül hagyva polgári engedetlenségi akciókban vettek részt. Ennek ellenére továbbra is számtalan tanár választja a véleménye kinyilvánításához ezt a formát. Gábor Judit, a Bethlen Gábor Általános Iskola és Gimnázium pedagógusa már ötször vett részt polgári engedetlenségben, de a figyelmeztető levélen kívül más retorzió nem érte:

A múltkori meghirdetett sztrájknapon már az ötödik alkalommal polgári engedetlenkedtem. Nem tudom, hogy most kivár az oktatáspolitika, vagy esetleg felülírja az előző döntését, hogy egy ilyen polgári engedetlenség miatt a munkanemfelvétel után ez a legjobb megoldás, hogy akkor kirúgják az embereket

– fogalmazott a híradónak a tanár, aki hozzátette, hogy örülne neki, ha már a problémákról beszélnének, nem pedig a szankciókról.

A Klebelsberg Központ a megkeresésre úgy reagált: a Kölcsey Ferenc Gimnázium öt elbocsátott tanárán kívül más elbocsátásokról nem tudnak.

A Pedagógusok Szakszervezete szerint ez nem véletlen, szerintük megvárják, amíg a tiltakozó akciók elcsendesednek, mert érzik, hogy amit csináltak, csak olaj volt a tűzre.

(Borítókép: Kaszás Tamás / Index)