Új gyakorlat jelent meg a válópereknél, a gyermekek is levelet kapnak a bírótól

2022.10.18. 21:31
Egy uniós rendelet alapján levelet kapnak a 14 év alatti gyermekek a bíróktól arról, hogy szüleik válnak. Ez az eljárás augusztus óta van hatályban, nemrég egy szülő ezzel kapcsolatban osztotta meg tapasztalatait.

Korábban még nem tapasztalt levelet kapnak szeptembertől azok a 14 év alatti gyerekek, akiknek szülei között válóper zajlik. Magát a levelet a szülők ügyét végigvivő bíró küldi meg, külön hangsúlyozva benne, hogy amennyiben szeretnék, elmondhatják a véleményüket a szüleik válásáról.

A levelet mindenképp megkapja a gyermek, függetlenül attól, hány éves. A bírók egy uniós rendelet alapján kötelesek kiküldeni. Egy ilyen jutott nemrég a Telex birtokába, a valófélben lévő Anita másfél éves kisfia kapott levelet, amelyben azt írták: szülei válnak.

Értetlenül fogadtam a levelet, fel is hívtam a kisfiam apukáját, hogy beszéljük meg, mihez kezdjünk vele. Végül beszéltünk az ügyvédünkkel, aki azt tanácsolta, hogy válaszoljuk azt, hogy beszéltünk a gyerekkel, hiszen másfél évesen nem várható el, hogy ő ezt felfogja

– mondta az édesanya a lapnak, aki arról is beszélt, hogy mivel már külön élnek a párjával, közös gyermekük is pontosan érzékeli, mi történik.

Az asszony elmondta, megérti, hogy a bíróság úgy jár el, ahogy kell, ettől függetlenül úgy látja: nem ez a megfelelő megoldás egy gyerek számára.

Uniós rendelet alapján küldik a levelet

A cikk szerint a levél felbukkanása nem egyedi eset a válófélben családoknál, ugyanis múlt hónapban több olyan gyermek is kapott értesítést, miszerint válnak a szülei. Ezt egy európai uniós rendelet teszi lehetővé, a Polgári törvénykönyvben szereplő következő passzus alapján:

4) * A bíróságnak az eljárása során – elháríthatatlan akadály esetét kivéve –

mindkét szülőt meg kell hallgatnia, és értesítenie kell az ítélőképessége birtokában lévő gyermeket a nyilatkozattétel lehetőségéről.

Ha a gyermek a meghallgatását maga kéri, vagy ha azt a bíróság kérelem hiányában is indokoltnak tartja, a bíróság a gyermeket közvetlenül vagy szakértő útján meghallgatja. Ha a gyermek a tizennegyedik életévét betöltötte, szülői felügyeletére és elhelyezésére vonatkozó döntés egyetértésével hozható, kivéve ha a gyermek választása a fejlődését veszélyezteti.

Mint írják, a rendelkezés a Brüsszel II rendelet – a házassági és szülői felelősségi ügyekben a joghatóságról, a határozatok elismeréséről és végrehajtásáról, valamint a gyermekek jogellenes külföldre viteléről szóló (EU) 2019/1111 tanácsi rendelet – és a hágai egyezmény (az 1986. évi 14. törvényerejű rendelettel kihirdetett, A gyermekek jogellenes külföldre vitelének polgári jogi vonatkozásairól szóló, Hágában az 1980. évi október 25. napján kelt egyezmény) hatálya alá tartozó ügyekre vonatkozik.

Ez augusztus 1. óta hatályos Magyarországon, de az ítélkezési szünet miatt szeptembertől kezdtek ilyen leveleket kapni a válófélben lévő szülők gyermekei.

Mindkét nemzetközi jogi aktus arra irányul, és a nemzetközi elvárás is az, hogy mindig a gyermek érdeke érvényesüljön. A rendelet kötelező érvényű, és minden uniós tagállamban be kell vezetni.