Mégsem nyitják meg a Rác fürdőt idén novemberben

D NOE20170103025
2022.10.18. 19:28
Budapest egyik legpatinásabb fürdője tizenkét éve várja a megnyitást. A tulajdoni viszonyok rendeződtek, ám most újabb nehézségek akadtak. A BGYH előző igazgatója szerint a fürdőhöz kapcsolódó szállodát a főváros értékesítené.

Húsz év után, 2022 novemberében ismét megnyitja kapuit a nagyközönség előtt a Rác fürdő! – legalábbis erről szóltak éppen egy évvel ezelőtt a híradások, ami több mint jó hírnek számított a patinás épületkomplexum évtizedes hányattatását nyomon követő fürdőbarátok számára. 

Tavaly tavasszal sikerült végre tisztázni a jogi helyzetet, ekkor bocsátotta árverésre a Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft. a Rác fürdőt. A műemléki fürdő és a hozzáépített hotel együttesére csak egyben lehetett licitálni, az ingatlan megszerzésére pedig egyedül a Budapest Gyógyfürdői és Hévízei Zrt. (BGYH) pályázott, így kikiáltási áron, ötmilliárd forintért vásárolhatta meg tavaly augusztusban.

A Rác Fürdő épületegyüttesét és a hozzáépült szállodát 2021-ben életveszélyes állapotban vette át a BGYH.

Az azóta eltelt időben – a cég tájékoztatása szerint – technikai jellegű munkálatokat kellett elvégezni. Első lépésként az épületet penészteleníteni és gombátlanítani kellett, erre 16,2 millió forintért kötöttek szerződést. (A munka a penésszel érintett egyes burkolati elemek bontását is magában foglalja.)

Ezt követően lehetett megkezdeni a fürdő műszaki állapotának teljes körű felmérését, melyet az épület tervezője végzett el, megállapításait 2022 nyár végén adta át társaságunknak. A tervezői pályázatot mindezek alapján most ősszel tudja társaságunk meghirdetni.

A BGYH azt is hangsúlyozta, hogy az előző felújítás óta változtak az építésügyi előírások, illetve a fürdők üzemeltetésére vonatkozó szabványok is. Az is problémát okoz, hogy a közbeszerzési eljárások a tervezettnél lényegesen hosszabb időt igényelnek, miközben számolni kell az áremelkedéssel is.

Már Tarlós István főpolgármesterségének idején is meg akarta szerezni a BGYH a Rác fürdőt. A fővárosi cég akkori igazgatója, Szőke László az Indexnek azt mondta, ha az eladásra akkor sor kerül, hat hónapon belül meg tudták volna nyitni. Az is igaz, hogy a jelenlegi BGYH mind műszaki, mind pénzügyi szempontból erre képtelen  tette hozzá.

Azóta eltelt két év, de nem hiszem, hogy ez idő alatt annyit romlott volna az állapot. Amennyire tudom, az átvétel után el sem kezdték a rendbehozatalát. Mondhatják, hogy nincs rá pénz, de mi a Fővárosi Közgyűlés jóváhagyásával biztosítottunk egy kétmilliárd forintos hitelkeretet azzal a feltétellel, hogy nem nyúlhatunk hozzá, amíg meg nem kapjuk a Rác fürdőt. Azóta ezt a kikötést a főváros feloldotta, az összeget pedig el is költötték másra. 

A 2019-es becslés szerint a fürdő és a szálló együttes rendbehozatala 2,5 milliárdból megoldható lett volna. Szőke László szerint ennek megvolt a pénzügyi alapja, hiszen amikor 2020 januárjában leváltotta őt a BGYH éléről az új vezetés, csaknem egymilliárd volt a cég számláján. A megnyitást követően rövid időn belül nyereséges lehetett volna a fürdő, azonban azt Szőke László elismeri, hogy a megszerzését követően a Covid mindent borított. 

A BGYH mint fürdőüzemeltető nem ért a szálloda működtetéséhez, ezért a korábbi koncepció szerint a hotel üzemeltetését külső vállalkozásnak adták volna bérbe öt évre. A volt igazgató úgy tudja, jelenleg a Rác fürdővel összeépült szállodát a mostani vezetés inkább eladná, az így kialakult mellérendelt viszonnyal viszont elveszíthetné a főváros irányító befolyását. Példaként a Gellért fürdő és szálloda viszonyát említette, ahol a fürdő az épületben alárendelt szerepet kapott. Ennek 

a prioritások kijelölésekor van szerepe, mert az eladás esetében a szállóvendégek élvezhetnek majd elsőbbséget az utcáról bejövő vendégekkel szemben.

A Gellért-hegyi sikló, amely rendkívül fontos a fürdő szempontjából (jelenleg a projektcég és a főváros közti pereskedés miatt áll a siklófejlesztés), jelentős turisztikai forgalmat, így bevételt generálna a külső látogatók által az egyébként átlagosnál magasabbra kalibrált belépőjegyárak esetén is.

A Rác fürdő rekonstrukciója várhatóan 2023 végén fejeződhet be, a BGYH közlése szerint ekkor nyithatják meg.

(Borítókép: A fővárosi Rác fürdő 2017. január 3-án. Fotó: Bruzák Noémi / MTI)