A Kölcseyből kirúgott tanárok pere pár napon belül indul

DSC2760
2022.10.18. 08:33
Egy pertársaság részeként néhány napon belül munkaügyi pert indítanak a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnáziumból kirúgott pedagógusok.

A gimnázium több tanárát szeptember végén menesztették az intézményből amiatt, hogy részt vállaltak a pedagógusok polgári engedetlenségi mozgalmában.

Már akkor is felvetődött, hogy az érintettek munkaügyi pert indíthatnak a munkáltató ellen. A Népszava ezzel összefüggésben úgy értesült az egyik tanártól, Törley Katalintól, hogy

hamarosan elkészül a bírósághoz intézett beadványuk, és elindítják a pert.

A gimnázium volt tanára azt is hozzátette, hogy az ügy további részleteiről az október 23-i pedagógustüntetés után tájékoztatják a nyilvánosságot. A pedagógusokat a Magyar Helsinki Bizottság ügyvédjei képviselik az eljárásban. 

Népszava ezen túl úgy értesült Törley Katalintól, hogy a kirúgott tanárokat még nem sikerült pótolni a Kölcseyben, és a helyettesítésüket csoportösszevonásokkal, többletórák vállalásával oldják meg egyelőre. Mindeközben a Pedagógusok Szakszervezete nemrég azt is felvetette, hogy az említett október 23-ai demonstráció után újabb tanárokat rúghatnak ki a tankerületek.

(Borítókép: Tüntetés a Kölcsey Ferenc Gimnáziumnál 2022. szeptember 30-án. Fotó: Kaszás Tamás/Index)